Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Gavians i guineus impedeixen la reproducció del flamenc al Delta

Aquesta espècie emblemàtica s´aparella habitualment a les salines de la punta de la Banya, però enguany la presència de depredadors ho ha impedit
Whatsapp
Imatge d´arxiu de flamencs a les salines de la punta de la Banya. Foto: Joan Revillas

Imatge d´arxiu de flamencs a les salines de la punta de la Banya. Foto: Joan Revillas

Els flamencs no s’han reproduït enguany al delta de l’Ebre, un fet preocupant que no succeïa des de l’any 2005, just fa una dècada.

Segons els tècnics del Parc Natural, un excés de la població de gavià argentat de potes grogues –que ocupa abans que el flamenc les zones de nidificació de la punta de la Banya– i la presència de raboses (guineus) han impedit, amb tota probabilitat, la instal·lació de la colònia reproductora de flamenc a l’espai que habitualment ocupa de les Salines de la Trinitat.

El flamenc és una de les espècies més emblemàtiques del delta de l’Ebre, on habita tot l’any i s’hi reprodueix des del 1993. Amb tot, segons detalla al Diari el tècnic del Parc Natural Toni Curcó, és un animal molt sensible i qualsevol condició meteorològica o externa pot afectar a la seva reproducció (cada parella incuba només un ou).

En aquest sentit, les salines de la punta de la Banya els ofereixen un entorn tranquil i estable, inundat la major part de l’any i que afavoreix l’aparellament a la primavera.

Fins al 2015, el flamenc s’ha reproduït amb èxit al Delta en 20 ocasions (el 83% dels anys) i el nombre de parelles ha anat creixent de 250 a un màxim d’unes 3.000. Amb tot, els darrers dos anys la tendència reproductora ja havia anat a la baixa, amb només 600 i 500 parelles reproductores.

Preferentment, les parelles de flamencs han ocupat la Tora dels Conills, una illa enmig d’un estany saliner, per a aparellar-se i reproduir-se. Però des del 2008, coincidint amb un augment de la població gavià argentat de potes grogues en aquesta illa, el flamenc començà a ocupar els dics de les salines.

«En aquests dics la colònia de flamenc és molt més vulnerable als atacs dels depredadors terrestres, com les raboses, ja que no està envoltada completament per aigua, i sol tenir un èxit reproductor més baix», explica Curcó.

El Parc Natural, conscient d’aquesta problemàtica –que afecta també altres espècies d’ocells amenaçats– ha començat a aplicar mesures de control de les poblacions de gavià i de guineu a les Salines de la Trinitat.

Pel que fa a les guineus, enguany s’han detectat diversos individus d’aquesta espècie, corresponent a dues famílies. Des del parc s’havia intentat en anys anteriors capturar vives les raboses per a alliberar-les en altres punts allunyats de la Reserva Natural de la Banya, però l’estratègia no va sortir bé.

I és que es dóna la circumstància d’individus que, capturats a la Banya i alliberats en altres entorns naturals allunyats, han arribat de nou a les salines recorrent desenes de quilòmetres.

Amb tot, des del Parc Natural del Delta de l’Ebre s’apunta que tot i el fracàs reproductor del flamenc aquest 2015, «aquesta mala anyada no tindrà un efecte negatiu sobre la pervivència del flamenc al delta de l’Ebre».

L’hivern és l’època de l’any on la població de flamenc al Delta és més elevada, amb entre 10.000 i 18.000 individus, arran de les bones condicions climatològiques i la gran quantitat de zones inundades de forma estable.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También