Generalitat, CHE i regants es coordinen en la lluita contra el caragol poma

Per eradicar el focus trobat la setmana passada a Miravet

10 julio 2017 17:19 | Actualizado a 11 julio 2017 18:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Representants del Departament d’Agricultura, l’Agència Catalana de l’Aigua, Forestal Catalana , l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) s'han reunirt aquest dillluns a Xerta amb regants del delta de l’Ebre per coordinar els treballs contra el caragol poma, arran del focus localitzat la setmana passada al riu Ebre a Miravet, 40 quilòmetres amunt de Tortosa i per tant, molt lluny del què fins ara era la zona d’afectació de la plaga al delta de l’Ebre. 

En la reunió s’ha acordat prendre mesures immediates per a aïllar aquest nou focus de l’espècie invasora a Miravet, del que els tècnics de la CHE han retirat 179 postes i sis exemplars adults de caragol. Totes les administracions, amb la col·laboració dels regants, faran una barrera física que aïlli uns 200 metres al voltant del focus, per evitar que les postes puguin escampar-se, segons ha informat la Generalitat. Alhora, s’intensificarà la vigilància i les prospeccions durant tot l’estiu, així com la campanya de comunicació a la població.

Des de la CHE, que és l’organisme competent en aquesta tram de Miravet per ser Domini Públic Hidràulic, es considera que l’aparició del nou focus pogués ser puntual, fruit d’un acte vandàlic. També es  planteja la possibilitat que hagi pogut arribar per l’acció de pescadors, que fan servir el caragol d’esquer. 

El Departament d’Agricultura està aplicant  les mesures del Pla de lluita contra el cargol poma 2017, previstes fins al mes d’octubre, i està treballant en determinar les accions d’un nou pla per a la propera campanya i reduir la presència del cargol poma en els camps de conreu.

Enguany, s’ha inclòs el guaret com una de les mesures a reforçar i, per aquest motiu, la Generalitat indemnitza amb 1.260 €/hectàrea (amb un increment de 120 €/hectàrea respecte el període anterior) els agricultors afectats per caragol poma que hagin de fer guaret en les seves parcel·les.

Una altra actuació molt important per lluitar contra la propagació del caragol poma és l’obligació de netejar tot aparell que va de l’hemidelta esquerre al dret o que surt d’un camp amb caragol poma. Des de la campanya de l’arròs de l’any passat,  s’han realitzat més de 900 actuacions de neteja de maquinària. Una altra novetat d’enguany, que també s’estan aplicant, és el control del moviment del planter d’arròs dins de la zona demarcada i de sortida d’aquesta zona.

 

 

Comentarios
Multimedia Diari