Gepec porta a Fiscalia una tala de pins al parc dels Ports, a la Sénia, per delicte ecològic

L'entitat ecologista acusa càrrecs del Departament d'Agricultura i Forestal Catalana, així com l'empresa privada Monroyo Industrial, com la principal beneficiària de la "picaresca" de voler "mercantilitzar" els boscos públics

19 mayo 2017 19:07 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

GEPEC-Ecologistes de Catalunya ha denunciat davant la Fiscalia de Medi Ambient de l'Audiència de Tarragona una tala de pins dins del Parc Natural dels Ports, a la Sénia, a la comarca del Montsià. L'entitat ecologista exposa una cadena de fets denunciables i tipificats, segons diu, en el Codi Penal, tant de tipus ecològic, com prevaricació, estafa i tracte de favor. Segons ha explicat Gepec en roda de premsa aquest dimarts a Reus, el Departament d'Agricultura, a través de l'empresa pública Forestal Catalana S.L., va tolerar que l'empresa privada Monroyo Industrial S.L., actués a la zona natural "sense control". Segons Gepec, a cavall entre el 2014 i el 2015 aquesta empresa va talar una àrea de 10 hectàrees i va deixar tota la fusta apilada durant més d'un any a fi d'obtenir més guanys, incomplint les directrius del parc i provocant una plaga d'escarabats barrinadors. L'entitat lamenta que l'administració "girés el cap cap a una altra banda", i que no sols li estalviés una sanció, sinó que la "premiés" adjudicant-li la tala de 10 hectàrees més, afectades per la plaga que la mateixa societat hauria incentivat. Gepec tem que aquest cas sigui només la punta de l'iceberg i surtin a la llum altres punts on s'hagi "mercantilitzat" amb els boscos públics.

"Si s'actua així en un parc natural, com es deu actuar en espais menys emblemàtics, però que són boscos públics", es pregunta l'advocat de Gepec Albert Calduch. Mostrant l'extensa denúncia presentada el passat 27 de maig, l'advocat ha posat en dubte l'actuació i el paper que hi han jugat totes les parts implicades, tant del sector públic com privat, en aquestes tales dutes a terme al Parc Natural dels Ports que haurien posat de manifest un suposat cas de corrupció. 

Gepec ha desplegat tot l'argumentari que es remunta al 2014, quan Agricultura va retirar les competències en matèria forestal als parcs naturals, recuperant-ne el "control absolut", amb Forestal Catalana com a responsable de l'explotació. A finals d'any, va adjudicar una tala de pins en un àmbit d'unes 10 hectàrees a la zona de Refalguerí, al terme de la Sénia, a l'empresa fustanera Monroyo Industrial S.L., de la població de Mont-roig de Tastavins, a Terol. 

El parc, però, va marcar unes poques condicions, entre les quals, la retirada immediata de la fusta per evitar la proliferació de plagues. "Però van incomplir-ho i van deixar la fusta allí durant més d'un any, amb la idea que s'assequés, perdés pes i pagar menys a l'administració", ha dit Xavier Jiménez, vicepresident de l'entitat. A partir d'aquí, van començar a venir unes complicacions que, segons Gepec, l'administració n'ha estat "conscient" i ha volgut "tapar". 

Cap a mitjan de l'any passat es va comprovar, segons afegeix Gepec, que la fusta apilada havia provocat una plaga forestal. Uns escarabats barrinadors del gènere 'Tomicus' van aprofitar per proliferar i escampar-se per la zona, afectant una àrea de 10 hectàrees de boscos protegits. "Ningú va exigir a l'empresa que retirés la fusta, la va deixar allí per augmentar beneficis, i va causar una plaga quan el parc ja havia avisat que podria passar", ha constatat Jiménez. 

Gepec, que segueix l'evolució d'aquest cas des dels seus inicis en sospitar que les pràctiques no eren del tot clares, es va posar les mans al cap en veure que novament l'empresa a qui Forestal Catalana, amb el "beneplàcit" dels Serveis Territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, adjudicava "a dit" la tallada d'aquests arbres afectats per la plaga, era Monroyo Industrial, la mateixa que, incomplint les condicions marcades pel parc natural, havia causat la plaga. 

Jiménez diu que no se'n saben avenir d'aquesta paradoxa. "No sols no investiguen què ha passat i expedienten l'empresa, sinó que la premien amb la tala a rasa de 10 hectàrees més; a part de ser una incongruència, pot suposar un fet delictiu", exposa. Per tot plegat, Gepec veu un "tracte de favor" vers aquesta empresa, amb un "currículum" que li genera molta desconfiança per, segons diu, més casos d'incompliments en aprofitaments de biomassa a Tarragona i Castelló. 

Segons l'advocat Albert Calduch, la denúncia afecta noms propis com Josep V. Jovaní Bordera, cap de la Secció de Boscos i Recursos Forestals a les Terres de l'Ebre, del Departament d'Agricultura, així com Pere Vidal, exdirector dels Serveis Territorials d'Agricultura. A la denúncia es demana a Fiscalia que "estiri del fil" i investigui també càrrecs de l'empresa pública Forestal Catalana, a altres responsables d'Agricultura i a l'empresa Monroyo Industrial. 

Agricultura obrirà expedient informatiu 

Des d'Agricultura s'ha rebut la denúncia de Gepec amb sorpresa i preocupació per l'alarma que pugui generar. En declaracions a l'ACN, la directora general de Forests del Departament, Montse Barniol, ha remarcat que el govern no pot respondre per accions que es remunten al 2013 i que, en relació a la situació actual, totes les decisions entorn la proliferació de la plaga -que considera "accidental"- i la tala selectiva -que ha d'afrontar, segons Barniol, l'empresa que l'ha generat- s'ha fet de "mutu acord" amb el parc, de manera "oberta, natural i transparent". 

Barniol s'ha posat immediatament en contacte, aquest mateix dimarts, amb l'entitat ecologista per interessar-se pel cas. La directora general reconeix que l'acumulació de la fusta als boscos per part de l'empresa adjudicatària s'ha allargat més del compte, però hi treu ferro perquè, segons diu, es dóna molt sovint. Amb tot, ha avançat a l'ACN que s'obrirà un expedient informatiu per investigar el cas i garantir el màxim rigor en el procediment. "Farem les diligències corresponents, no ens interessa que quedi cap dubte en la nostra gestió", ha conclòs.

Comentarios
Multimedia Diari