«Hem de reinventar el món de l’esport»

Per a l’UCEC, l’esport ha de servir per traslladar missatges de democràcia i fraternitat. Parlem amb Jaume Domingo, President Unió de Consells Esportius de Catalunya.

25 junio 2019 08:58 | Actualizado a 25 junio 2019 14:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Del 2 al 7 de juliol, les Terres de l'Ebre acolliran els World Sport Games, un esdeveniment mundial que portarà al territori més de 3.000 esportistes de 42 països diferents.

Quina és la història d’aquests jocs?
A Catalunya a la Primera i Segona República hi havia un esport popular que venia del món obrer i d’ateneus i associacions, que el franquisme va matar, d’alguna forma. Per això teníem una història pendent de recuperar.  L’Olimpíada Popular de Barcelona de 1936 havia de ser un esdeveniment esportiu de caràcter antifeixista, contra les Olimpíades de Hitler, que no es va dur a terme per l’inici de la Guerra Civil espanyola. Ara podrem celebrar-los; hi ha dos entitats que havien de venir el 1936 a jugar i no van poder. Ara vindran. I per suposat, havíem de fer entendre a la resta de Catalunya que sí es podien celebrar uns jocs així fora de la capital.

Descobrirem esports i jocs molt desconeguts.
Sí. El mamanet, per exemple. És com un voleibol, però on es pot agafar la pilota amb les mans. En alguns països, moltes mares no podien jugar a segons quins esports... Es juga molt a Israel i Sudamèrica. Just és el que s’intenta als jocs populars: que siguen democratitzats. Que tothom els puga jugar. Sempre tenim al cap els esports que veiem a la televisió. I hem de reinventar l’esport. Si un noi treballa o estudia potser no té tot el temps que necessitaria per jugar en una lliga federada... Es tracta de fer els esports més petits, amb menys jugadors i on poden jugar homes i dones junts. La nostra realitat social és la d’homes i dones... L’esport ha de ser igual, per tant, i jugar junts amb equips mixtos és la igualtat.

Aquest és un dels valors dels jocs, la igualtat?
Sí. Si l’esport popular és un dret per a les persones, vol dir que tothom ha de tenir l’oportunitat de jugar-lo i que no hi haurà discriminitat de cap tipus, tampoc de capacitats. No hi haurà equips bons o dolents, hi haurà cabuda per tothom. Potser amb 57 anys no puc fer una marató, però jugar a altres jocs em podrà ajudar a sentir-me millor i tenir salut. I també hi tenim, per suposat, els valors de la llibertat dels pobles, dels conceptes de la pau, la fraternitat i contra la intolerància i els totalitarismes.

Per què Tortosa?
Em sembla que Tortosa explica molt bé, d’una banda, el relat de la convivència, ja que durant molts anys hi van conviure cristians, musulmans i jueus, i de l’altra, la pau, ja que aquí va tenir lloc la batalla de l’Ebre. La guerra no soluciona res. Cal la pau.  Hem de recuperar aquest somni de l’esport popular relacionat amb els valors que creiem que sempre ha de tenir l’esport.

Quin impacte suposarà?
Només en dormir i menjar, un milió d’euros. Tortosa i l’Ebre, que són Reserva de la Biosfera, s’obriran al món.

Comentarios
Multimedia Diari