‘Hem patit molts temporals al Delta, però cap com el Glòria’

La Marquesa, Buda i el Trabucador són dels punts més fràgils del Delta, com saben bé els responsables del restaurant els Vascos, els arrosars de l’illa i de les Salines de la Trinitat

25 enero 2020 11:10 | Actualizado a 27 enero 2020 10:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«La diferència aquesta vegada és que no només nosaltres estem afectats, hi ha molta més gent. L’impacte ha estat brutal». La platja de la Marquesa a Deltebre, l’illa de Buda a Sant Jaume d’Enveja i la barra del Trabucador i la punta de la Banya a Sant Carles de la Ràpita són tres dels punts més sensibles del delta de l’Ebre i que pateixen més en cas de temporal. Els propietaris de terres, un restaurant i els responsables de les salines de la Trinitat en aquests espais estan acostumats a les llevantades, però admeten que fins ara no havien vist res semblant al Glòria.

«Sabem molt bé el que és perdre i tornar a començar. Ho hem fet una vegada i una altra... i ara ho tornarem a fer». Així s’expressa Marcela Otamendi, de la família propietària del Restaurant els Vascos, entre la Marquesa i l’accés a la punta del Fangar. Les roques a mode d’espigó instal·lades fa uns quatre anys davant la casa han permès aturar la seva destrucció, ja que les onades van entrar amb força a tots els camps propers, alguns dels quals també propietat de la família Otamendi. «Ens neguem a perdre el que és el nostre llegat familiar. L’enginyeria i la tècnica poden donar solucions per frenar la regressió del Delta i les hem de reclamar, no podem esperar més».

Guillermo Borés, propietari d’una part de Buda, també considera que a l’illa es lliura la primera batalla del Delta per la seva supervivència. «Els efectes del Glòria encara els hem d’avaluar del tot però la regressió avança molt més ràpid del que pensàvem, i temporals com aquest es repetiran pels efectes del canvi climàtic. Cal actuar i s’ha de fer de forma contundent, amb dics de contenció que frenin la força de les onades i l’avenç del mar», afirma.

Borés considera que l’únic positiu d’aquest episodi és que finalment s’ha obert el debat en l’opinió pública sobre el futur del delta de l’Ebre i que cal actuar per salvar-lo, «però potser ja no hi arribem a temps», lamenta.

Al marge dret del Delta, les Salines de la Trinitat es troben encara aïllades a la punta de la Banya, després del trencament de la barra del Trabucador. «Un 90 per cent de la barra ha quedat sota l’aigua. Hem d’esperar a què es retiri el mar però creiem que les afectacions poden ser molt grans i segurament caldrà una actuació d’urgència per restablir la barra d’arena i el pas fins a les salines», comenta el gerent de l’empresa que les gestiona, Infosa, Joan Sucarrats.

Pel camí de la barra del Trabucador surten cada dia entre 15 i 20 camions carregats de tones de sal. Habitualment, després d’un temporal, la normalitat pot tornar en dos o tres dies, però ara s’haurà d’esperar bastant més. «Som una indústria amb 60 treballadors i no podem tenir l’activitat aturada de forma indefinida».

Sucarrats, com Borés, veuen imprescindible que es comencin a plantejar actuacions importants i obres de relleu al Delta, si es vol mantenir tal i com el coneixem avui. «Està bé que s’aportin més sediments, però no serà suficient», afirma el gerent d’Infosa.

Comentarios
Multimedia Diari