Homenatge als 34 pagesos morts en mans dels anarquistes el 1937

80 anys després dels Fets de la Fatarella, dissabte vinent, dia 28, el municipi inaugurarà un monument de record

19 mayo 2017 16:40 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El dissabte 28 de gener la Fatarella inaugurarà un monument en record de les víctimes dels Fets de la Fatarella, que s’ubicarà al Parc Mirador de la Terra Alta, al cementiri vell.

Els darrers dies de gener de 1937 els pagesos de la població es van negar a prendre les mesures de col·lectivització de les terres que anaven imposant grups revolucionaris de la CNT-FAI procedents de Reus i d’altres localitats. Fins a 34 pagesos del poble van perdre la vida durant aquest episodi.

En acabar la guerra, el Govern de Franco va considerar els Fets de la Fatarella com una baralla interna, lliurada a parts iguals entre sindicalistes de dretes i d’esquerres.

Ara, coincidint amb el 80è aniversari d’un dels episodis més tràgics del municipi, l’Ajuntament de la Fatarella ha organitzat un seguit d’actes per trencar el silenci i commemorar de forma oficial aquell esdeveniment que durant molts anys ha condicionat els sentiments de moltes persones de la Fatarella.


Destacats parlaments
Així, el dissabte 28, a les 10.30 hores, es pujarà cap a la capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia (amb l’acompanyament de l’Orquestra Mirantfont).

En aquest emplaçament es realitzaran els parlaments de Francisco Blanch i Batiste, alcalde de la Fatarella; Josep Sànchez i Cervelló, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili; Josep Maria Solé i Sabaté, catedràtic d’Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona i director científic del COMEBE; Agustí Colomines i Companys, director de la Càtedra Josep Termes de Lideratge, Ciutadania i Identitats, i director de l’Escola de l’Administració Pública de Catalunya; Josep Poblet i Tous, president de la Diputació de Tarragona, i Raül Romeva i Rueda, conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya.

Cap a les 12 hores es procedirà a inaugurar el monument. Aquest estarà situat a sobre de la fossa comuna que acull els pagesos morts entre els dies 24 i 26 de gener de 1937. La música de l’acte d’inauguració anirà a càrrec del Grup Instrumental de l’Escola de Música Municipal de la Fatarella.

Finalment, a les 12.30 hores hi haurà una missa en record de les víctimes.

Comentarios
Multimedia Diari