Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Horta de Sant Joan vol rellançar el turisme vinculat al llegat de Picasso

La clau és desencallar el projecte del nou centre museístic dedicat al genial pintor, aturat fa quatre anys

A.Caralt

Whatsapp
Interior de l´actual seu del Centre Picasso d´Horta de Sant Joan. Foto: Joan Revillas

Interior de l´actual seu del Centre Picasso d´Horta de Sant Joan. Foto: Joan Revillas

Horta de Sant Joan pot presumir d’haver acollit en dues ocasions a Pablo Picasso, en la seva etapa de joventut, els anys 1898 i 1909, aquesta última quan ja experimentava amb el cubisme. Els paisatges que va veure i pintar, els espais on va viure i passejar i l’obra que va crear en aquelles dues estades són un actiu turístic d’alt valor a Catalunya, ja que només Barcelona i en molta menor mesura Gósol (Berguedà) mantenen lligams amb el pintor.

En nou Govern d’Horta, en mans de CiU, n’és ben conscient i ha decidit tornar a rellançar la seva figura per a convertir-la en eix central de la dinamització turística del municipi. El nou alcalde, Joaquim Ferràs, a la vegada que membre del Centre Picasso d’Orta afirma que en els últims anys ha baixat «una mica» el flux de visitants atrets pel pintor.

De fet, un dels seus primers actes públics fou rebre al director del Museu Picasso de París, Laurent Le Bon, de visita als paratges espanyols vinculats amb Picasso. Le Bon es va mostrar disposats a cedir obra del museu parisenc i a avalar el projecte del nou Centre Picasso davant les entitats financeres.

Redactat fa quatre anys

Ferràs afirma que l’element clau en el rellançament de l’obra de Picasso és la construcció d’aquest nou museu, que disposa des de l’any 2011 d’un avantprojecte finançat per la Diputació amb 52.709 euros. La nova seu s’ha d’ubicar a la casa abadia, situada al cor del nucli antic, d’estructura renaixentista i on sobresurten diverses portalades de factura gòtica.

Amb una superfície útil de 842m2 –el triple que el museu actual– i tres plantes d’alçada, el nou Centre Picasso incorporava espais per a exposicions permanents i temporals, un espai audiovisual, centre de documentació, zona de consulta i estudi, botiga, i magatzem per a obres d’art.

En els últims quatre anys, tanmateix, no s’ha avançat en la tasca de fer realitat el projecte, valorat en 2,32 milions d’euros i pendent de cercar el finançament necessari. Al contrari, «ha quedat aturat totalment», lamenta Ferràs.

La nova cúpula del Bisbat de Tortosa, propietària de l’edifici, ha demanat incloure en el projecte de rehabilitació de l’edifici un habitatge per al mossèn que exerceix al municipi. És una pretensió, lamenta l’alcalde, que obligaria a refer l’avantprojecte existent, amb el sobrecost i retard que això suposaria.

En el moment de redactar l’avantprojecte s’arribà a l’acord de buscar un habitatge per al mossèn fora de l’edifici, raó per la qual s’aprofità tot l’espai per al nou museu. Ferràs anuncia noves trobades amb el Bisbat i la Diputació per desencallar l’assumpte.

Les dimensions de l’actual entre Picasso són insuficients per fer un pas endavant en la promoció de l’obra de l’autor i allotjar, per exemple, originals de Picasso de manera temporal. «No hi ha espai, s’ha de remoure tot l’edifici», lamenta Ferràs. «Amb el nou centre aconseguírem dues coses, potenciar la figura de Picasso i recuperar un edifici històric al centre d’Horta», tanca.

Cal afegir que Horta forma part de la ruta dels Paisatges dels Genis, una plataforma de promoció turística de quatre municipis de la demarcació vinculats amb genis de l’art, Gaudí, Casals, Miró i el pintor d’Horta.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También