Horta inverteix un milió d’euros a rehabilitar el nucli antic medieval

Els treballs s’havien d’acabar al juliol però s’han prorrogat fins a l’octubre. L’obra transforma l’estètica del cor del nucli antic

11 agosto 2017 10:26 | Actualizado a 12 agosto 2017 08:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Horta de Sant Joan ultima la part final de l’ambiciosa reforma del nucli antic medieval del municipal, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
L’obra compta amb un pressupost de 940.771 euros i afecta els carrers de Moragreda, Tomas Gil i Membrado, Doctor Messeguer del Perot, Santa Anna i Pintor Picasso, i la plaça de Sant Salvador i la plaça de l’Església. Un àmbit d’actuació de 3.500 metres quadrats de superfície.

Els treballs compten amb importants aportacions del Ministeri de Foment, a través de l’1,5 per cent cultural, i la Generalitat de Catalunya i s’havien de finalitzar aquest mes de juliol. Amb tot, el consistori ha aconseguit una pròrroga fins a mitjan octubre per completar els treballs.

L’abast de la rehabilitació és especialment visible a les dues emblemàtiques places del nucli antic d’Horta de Sant Joan. Tot l’espai s’ha pavimentat amb travertí, una llosa noble, resistent i d’alta qualitat, que pretén augmentar el valor patrimonial del conjunt. 

En el cas de la plaça de Sant Salvador, contigua a la plaça de l’Església, el consistori ha retirat del mig de l’espai la bassa d’aigua i l’ha reubicat en un lateral, on hi havia el monument als caiguts de la Guerra Civil, que s’ha retirat de l’espai públic i s’ha ubicat en un magatzem en espera del seu trasllat al cementiri. Així s’ha recuperat la fesomia d’aquestes emblemàtiques places, que eren diàfanes i estaven empedrades.

En el marc dels treballs de rehabilitació s’ha descobert la base de l’antiga Creu de Terme entre les dues places, apunta al Diari, l’alcalde Joaquim Ferràs. 

Aquest element està documentat en fotografies de principis del segle XX, raó per la qual s’ha decidit recuperar la base de la creu i situar-la al mateix nivell que la resta del paviment.

L’obra ha suposat la renovació de serveis generals com la xarxa d’aigua potable, clavegueram, soterrament de la xarxa elèctrica i telefonia, entre d’altres. També preveu la renovació i col·locació de baranes de protecció allà on existeixen desnivells, nou enllumenat públic i mobiliari urbà, aspectes aquests pendents d’instal·lació.

Sense el mur
L’obra contemplava també la construcció d’un nou gran mur de contenció com a substitució de l’existent a l’encreuament del carrer Gil Membrado amb Messeguer. 

Això, finalment, no serà possible, apunta Ferràs. «Aquest part de l’obra s’ha paralitzat, hi ha una casa que pateix esquerdes en aquest entorn, i hem decidit finalment no afrontar l’obra».

Horta de Sant Joan disposa d’un ambiciós projecte de rehabilitació del nucli antic. Una primera fase d’obra es va inaugurar el 2015. Enguany es culminarà una nova fase i l’Ajuntament ja treballa amb el Departament de Governació de la Generalitat per projectar una nova fase de reforma del nucli antic, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

Comentarios
Multimedia Diari