Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Horta plantejarà una consulta per recuperar el topònim històric 'Orta'

Un grup d´estudiosos crearan una plataforma per impulsar la iniciativa i sol·licitar una consulta

A.Caralt

Whatsapp
Cartell d´entrada al municipi d´Horta de Sant Joan, ahir a la tarda. Foto: Joan Revillas

Cartell d´entrada al municipi d´Horta de Sant Joan, ahir a la tarda. Foto: Joan Revillas

Un grup d’estudiosos d’Horta de Sant Joan, amb el suport d’entitats i la col·laboració del govern local, volen recuperar el topònim històric del municipi del Port, ‘Orta’, sense la ‘H’ inicial i sense l’afegit Sant Joan.

La iniciativa ha de culminar amb la celebració aquest mandat municipal d’una consulta a la població per a que decideixin si accepten recuperar o no el nom del poble. Si el resultat fos afirmatiu, s’hauria de sol·licitar-ho a la Generalitat de Catalunya i entregar un informe acreditatiu a l’Institut d’Estudis Catalans.

De fet, la denominació històrica és utilitzada actualment en el món cultural i part del món associatiu. A tall d’exemple, el Centre Picasso s’anomena Centre Picasso d’Orta.

Un dels impulsors de la iniciativa és l’historiador local, Salvador Carbó. Estableix que el topònim original apareix en nombrosos documentació -per exemple del segle XVII- i mapes de l’època. El seu origen podria venir de la paraula orto (sortida d’un astre) o derivada del llatí.

No és fins a la primera meitat del segle XIX que a la documentació oficial s’opta per usar Horta, amb la ‘H’.

Les raons són incertes, apunta Carbó. «Segurament és un fet imposat des de fora, potser l’administració estatal va creure que era un error ortogràfic i va deduir que Orta procedia de la paraula Horta. En tot cas, el nostre poble no té relació amb les hortes, enteses com a conreus amb regadiu, això és una zona de secà», aclareix.

El 1919 es va produir una segona modificació del nom original amb la decisió d’afegir la cua Sant Joan, patró del municipi vinculat a la presència de l’Ordre de Sant Joan -els Hospitalers-.

L’argument més estès, en aquest cas, és que l’Ajuntament va optar per allargar el seu nom amb l’objectiu de diferenciar-lo del poble, i ara barri ,d’Horta de Barcelona. «Ara bé, analitzant la documentació a hores d’ara no ens consta que ho demanés l’Ajuntament. D’altra banda, el poble de Barcelona s’afegeix com a barri de la ciutat el 1906. Per tant, aquest argument no tindria raó de ser».

A banda d’aquests dos topònims, el municipi també s’ha conegut com Horta d’Ebre o Horta de Ebro -així el va conèixer Pablo Picasso en la seva segona estada- i fou batejat com a Horta de la Terra Alta durant la Guerra Civil, període d’altra banda on van canviar de nom molts municipis ebrencs i catalans.

Reunió i plataforma

Aquesta setmana, el grup d’estudiosos s’ha reunit amb l’alcalde, Joaquim Ferràs, per establir un pla d’acció.

El primer pas serà la creació d’una plataforma ciutadana que difondrà la iniciativa mitjançant xerrades o cercarà nova documentació per elaborar el dossier que es traslladaria a l’Institut d’Estudis Catalans.

En un termini d’un o dos anys, l’esmentada plataforma sol·licitaria a l’Ajuntament la celebració de la consulta popular.

«No anem amb presses però volem ser constants i quan estiguem a punt, demanarem la convocatòria de la consulta», expressa Carbó. «Nosaltres donem tot el suport a la iniciativa», afegeix l’alcalde, «volem recuperar un dels trets identitaris del nostre poble i volem que el poble ho decideixi».

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También