'Ib', estrena de la primera òpera electroacústica

Demà dissabte l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa acollirà l’espectacle audiovisual ‘work in progress’ del músic Joan Bagés

10 noviembre 2017 10:40 | Actualizado a 10 noviembre 2017 10:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Òpera, perfomance i espectacle audiovisual. Tot això és Ib, una proposta absolutament pionera que situa la música electrònica dalt d’un escenari cantada per una soprano i un tenor. 

Aquest dissabte l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa acollirà l’espectacle, del músic ebrenc Joan Bagés (Flix, 1977). L’obra es va poder veure en format reduït a l’Ateneu Barcelonès el passat cap de setmana, però l’estrena oficial serà a Tortosa.

Com expliquen els seus creadors, Ib vol esdevenir una òpera vista amb els ulls de la creació visual i sonora del segle XXI. Òpera i espectacle audiovisual i multimèdia, on l’experiència immersiva porta l’espectador a capbussar-se en aquest món sonor, musical i visual.

El treball està articulat en nou escenes musicals, amb un elaborat treball sonor que teixeix l’Ensemble Morphosis, el cor i els solistes (soprano i tenor) Cecília Aymi i Roger Padullés dirigits per Àlex Sansó. Alhora, els visuals de Belén Iniesta van apareixent a poc. L’escenografia i les llums comencen a veure la llum per tal de posar en escena la dramatúrgia de l’òpera. 

L’artista Jaume Rocamora ha dissenyat més de 170 dibuixos geomètrics que són l’estructura interna de l’obra. El treball iconogràfic de Jaume Rocamora és el pilar que estructura harmònicament l’òpera.

L’escenografia i la direcció d’escena van a càrrec de Mireia Andreu, mentre que l’assistència tècnica és de Jaume Martínez.

L’escriptor ebrenc Andreu Carranza i el filòsof Roman Aixendri han compost per a l’ocasió un doble llibret amb textos i poemes per abordar un tema tan universal com complex: la vida i la mort, i els trànsits entre aquests dos estats, així com els estats de consciència, intermedis: el passat, el record, el present i el futur. Carranza i Aixendri empren l’aigua del riu Ebre com a metàfora i com a vehicle per expressar-ho.

En aquesta òpera l’espectador comprovarà que soprano i tenor són el mateix personatge, un ens no diferenciat. Finalment s’acaba teixint una història, o millor dit, un conjunt de paisatges mentals que s’expliquen fent ús de diversos mitjans expressius i suports.

L’obra porta el subtítol de ‘work in progress, ja que és una òpera en permanent evolució, amb una modificació de les seues etapes d’elaboració, segons els creadors.

Al voltant d’aquesta òpera ja s’han ideat, els darrers mesos, obres col·laterals com ‘teasers’, dibuixos, músiques, instal·lacions audiovisuals o vestits.

L’espectacle es podrà gaudir demà a les 20 hores a la sala gran de l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa, en el marc del 34è Festival Pedrell.

34è Festival Pedrell
El festival de Tortosa encara s’allargarà fins finals de mes. El dia 18 tindrà lloc el concert per a Clarinet de Mozart, amb Miquel Marín i l’Orquestra de Cambra catalana. El concert de Santa Cecília serà ofert per la Banda Municipal de Música el dia 25, enguany amb la celebració del seu 75è aniversari. El festival conclourà el dia 26 amb el concert de sonates per a piano i violoncel a càrrec d’Emilio Lluís i Iñaki Etxepare.

Comentarios
Multimedia Diari