Identificaran les masies aïllades de l’Ebre per facilitar l’accés en cas d’emergència

Generalitat i ens locals col·laboraran per crear una llista única d’edificacions disseminades, fixar un codi identificatiu per a cada casa habitada i que els veïns afectats puguin comunicar amb precisió la seva ubicació si és necessari

06 diciembre 2018 11:30 | Actualizado a 07 diciembre 2018 14:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les masies i cases aïllades de les Terres de l’Ebre disposaran d’un codi de geolocalització que permetrà els equips d’emergències (ambulàncies, bombers, policia, etc.) accedir al lloc amb la màxima celeritat i sense confusions. 

El projecte està impulsat pel Departament d’Interior de la Generalitat i es troba encara en un estadi inicial a les quatre comarques ebrenques, on es començarà a treballar a principis del 2019. Però ja és una realitat a la comarca d’Osona, on es va posar en marxa l’any 2014 com a prova pilot, mentre que al Berguedà es va signar el conveni aquest mes de novembre.

Concretament, s’implantaran unes targetes amb codi d’identificació de les masies aïllades mitjançant el Sistema d’Informació Geogràfica d’Emergències i Seguretat de Catalunya (SIGESCAT). La Generalitat treballarà amb els ajuntaments i consells comarcals per confeccionar una llista única d’edificacions aïllades a partir de la fusió de les seves dades.

Una vegada elaborada i validada, el Departament d’Interior generarà el codi identificador de cadascuna de les edificacions aïllades.
Finalment, es donarà trasllat als ajuntaments de la comarca de la relació d’edificacions aïllades codificades dels seus respectius municipis perquè la traslladin als seus residents. La identificació es realitza a través d’una targeta magnètica identificativa de cada edificació aïllada. Amb una trucada al 112 els serveis d’emergència obtenen les coordenades de l’edificació, la qual cosa permet l’activació dels serveis amb una major celeritat.

El bon funcionament de la iniciativa allà on està en marxa ha fet que es vulgui exportar a totes les comarques catalanes, i en això s’està treballant, remarquen fons del Departament d’Interior.

El conseller Miquel Buch ha assegurat que es tracta d’una iniciativa molt important per al país, «perquè visquis on visquis tens els mateixos serveis». «Ens acostem a totes les cases d’aquest país perquè tinguin la mateixa atenció que si visquessin al centre de la ciutat», considera.
«Així, masies que en un moment donat ens podia costar trobar perquè eren poc conegudes o es coneixen amb un nom concret, les tindrem localitzades amb l’indicador, fet que ens permetrà enviar un helicòpter o un cotxe per atendre les persones que hi viuen», afegí en la presentació del projecte al Berguedà.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, ha destacat la necessària col·laboració dels ajuntaments i els consells comarcals per poder fer realitat aquesta proposta, que pot resultar molt beneficiosa amb una zona com les Terres de l’Ebre, amb un entorn rural amb centenars de cases allunyades dels nuclis de població principals.

El cas de l’Ametlla de Mar
Un exemple en aquest sentit és l’Ametlla de Mar, amb diverses urbanitzacions i molts xalets i cases aïllades al llarg del seu terme municipal. Així, l’any 2015 es va posar en marxa una aplicació per a telèfon mòbil per facilitar l’arribada en el menor temps possible a la policia i l’ambulància en cas de necessitat dels veïns.

Aprovats els plans d’emergències de 17 municipis de l’Ebre i 8 de Tarragona

La Comissió Plenària de Protecció Civil de Catalunya va homologar ahir 139 plans locals de protecció civil, entre els quals n’hi ha 17 de municipis que pertanyen a les Terres de l’Ebre i 8 del Camp de Tarragona. 

Així, pel que fa a l’àmbit tarragoní, s’ha donat llum verda a plans de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, incloent-hi el territorial bàsic, contaminació de les aigües marines, incendis, inundacions, nevades, radiològic, transport de mercaderies perilloses i el de contaminació accidental al riu Ebre; o de Vila-seca, dels que es va donar llum verda als plans aeronàutic, d’inundacions, nevades, químic, radiològic, de sismes, transport de mercaderies perilloses, ventades i el Pla Específic Municipal (PEM) per contaminació accidental al riu Ebre.
També es van aprovar plans de Riudoms, el Morell, Rodonyà, Alió i els Garidells.

Pel que fa a l’àmbit de les Terres de l’Ebre, es van homologar plans d’emergències dels municipis dels següents municipis: l’Aldea, Alfara de Carles, Amposta, Ascó, Camarles, Corbera d’Ebre, la Galera, Garcia, Ginestar, Móra d’Ebre, la Palma d’Ebre, Paüls, el Perelló, la Pobla de Massaluca, Riba-roja d’Ebre, Sant Carles de la Ràpita i Xerta.

Així per exemple, en el cas d’Amposta la Comissió de Protecció Civil de Catalunya va donar llum verda al pla territorial bàsic, al de contaminació de les aigües marines, inundacions, nevades, incendis, sismes, transport de mercaderies perilloses i el PEM per contaminació accidental al riu Ebre.

A la comarca de la Ribera d’Ebre, al municipi d’Ascó es van homologar el pla territorial bàsic, incendis, inundacions, nevades, químic, sismes i transport de mercaderies perilloses; mentre que en el cas de Móra d’Ebre també es van aprovar els plans territorial bàsic, d’incendis, inundacions, transport de mercaderies perilloses, el de ventades i el PEM per contaminació accidental al riu Ebre.
El conseller d’Interior, Miquel Buch, va presidir aquesta reunió, en la que van participar també representants de tots els organismes vinculats a la planificació i gestió de les emergències a Catalunya.

Entre d’altres hi havia el secretari general d’Interior, Brauli Duart, la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, i el director general de la Policia, Andreu Martínez. En el decurs de la reunió celebrada ahir al matí també es van homologar altres plans d’autoprotecció d’empreses privades, festivals i esdeveniments, com per exemple els plans d’autoprotecció dels festivals Sónar, Cruïlla i Primavera Sound, el del Liceu i el del Palau de la Música, entre d’altres.

Comentarios
Multimedia Diari