Impuls a la marca de qualitat (IGP) Clementina de les Terres de l´Ebre

Govern i sector dels cítrics analitzen la campanya, marcada pels baixos preus per l´acord de la UE amb Sudàfrica

19 mayo 2017 15:57 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El sector dels cítrics de les Terres de l’Ebre encara la recta final d’una campanya marcada per l’acord de la Unió Europa i Sudàfrica, que ha allargat el període d’importació de taronges i mandarines fins al 30 de novembre. «Això va saturar l’oferta i va fer que durant la primera part de la campanya els cítrics d’aquí sortissin sense preu», denuncia el responsable del sector dels cítrics a Unió de Pagesos, Carlos Roig. La segona part de la campanya, a partir del gener, ha esta molt més positiva. «De manera que qui té la producció diversificada podrà salvar els mobles però no la resta, que són la majoria», apunta Roig.

El Departament d’Agricultura ha reunit aquesta setmana magatzems, productors i cooperatives a Tortosa per analitzar la campanya en la taula sectorial dels cítrics.

Un dels compromisos que en va sortir va ser l’impuls a la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementina de les Terres de l’Ebre, una marca de qualitat amb la que fa temps que compta el territori però per la que no s’ha apostat suficientment per tal de potenciar la comercialització de les mandarines. Ara s’hi vol donar una nova embranzida, tant pel que fa al consum de proximitat com per a l’exportació, a la que es destina la majoria de la producció ebrenca. Amb aquest objectiu, es crearà properament un grup de treball específic, segons destaca el Departament d’Agricultura.

En aquesta mateixa reunió, s’ha acordat treballar per a millorar l’estructuració i organització del sector per tal que en un futur es pugui sol·licitar la circumscripció econòmica en cítrics, tal com s’ha fet amb la fruita dolça, i poder aprofitar les avantatges que suposa tenir aquesta circumscripció.

A més, la Generalitat ha adquirit el compromís que el proper sector que s’inclourà a l’Observatori de preus serà el dels cítrics, després de la fruita, el conill i la fruita seca .

A la taula també s’ha valorat el projecte Fruit.net en cítrics, que en els darrers quatre anys ha estat treballant amb l’objectiu de millorar l’eficiència econòmica i la sostenibilitat de les explotacions. Enguany es treballarà en la millora de l’ús dels equips d’aplicació de fitosanitaris.

Finalment, s’ha exposat la situació actual de greus plagues vegetals emergents, com ara la Xylella fastidiosa i les mesures per evitar la seva introducció al territori (de moment a l’Estat només està present a les Illes Balears). Tot i que a Europa no s’ha detectat en cítrics, sí que es té coneixement de greus afectacions a Sudamèrica.

També preocupen l’HLB o greening; el CBS o taca negra i el Citrus canker, cap d’elles present a la península ibèrica però sí a zones productores de l’hemisferi sud, motiu pel qual s’ha d’extremar la vigilància.

Comentarios
Multimedia Diari