Impulsaran una plataforma en defensa dels cítrics

El sindicat Unió de Pagesos reclama un ajut ‘minimis’, controls dels contractes i empara per reconvertir varietats de clementina

15 febrero 2019 10:56 | Actualizado a 17 febrero 2019 17:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Unió de Pagesos impulsarà una plataforma en defensa del sector dels cítrics per a la qual demanarà l’adhesió dels consells comarcals i dels ajuntaments de les Terres de l’Ebre, tenint en compte la greu crisi per la qual passa el sector, agreujada aquesta campanya per la presència massiva de producte provinent de Sud-àfrica, però també d’Egipte, de Turquia i d’Algèria, entre altres països. 

El sindicat va recordar ahir que la saturació de cítrics de països tercers fins a final de gener, ja ben entrada la campanya a Catalunya, ha comportat el retard en la collita i el fet que molta pagesia hagi optat per no collir-la. Un altre dels perjudicis per als citricultors catalans és el fet que el producte que ve de Sud-àfrica no està obligat a mantenir el tractament en fred fins que arriba al destí, la qual cosa, d’una banda, pot comportar un risc en l’àmbit de la sanitat vegetal, i de l’altra, els importadors el poden posar en cambres frigorífiques quan arriba i treure’l per a la venda en el moment que creguin oportú. «No sabem per què el tractament en fred en entrar al vaixell es va treure i això pot ser un risc», va apuntar ahir Carlos Roig, responsable del sector dels Cítrics d’Unió de Pagesos. 

Rafel Verdiell, responsable de Sectors Agrícoles d’Unió de Pagesos, també va explicar que els cítrics ebrencs ja viuen una crisi de fa molts anys, estructural, però ara la situació s’ha vist agreujada per les importacions d’altres països. 

Per a millorar la situació, en els punts de la plataforma, Unió de Pagesos demanaen primer lloc l’establiment d’un ajut de minimis per als agricultors a títol principal de cítrics i la posada en marxa d’una campanya de controls i inspeccions per comprovar el compliment de l’existència de contractes per escrit en la compravenda durant la collita i la comercialització, tant per part del Departament d’Agricultura com de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris, dependent del Ministeri.

El sindicat també reclama una campanya a favor d’un etiquetatge correcte del país d’origen de les importacions, tenint en compte la manca de reciprocitat de les produccions de països tercers amb les europees pel que fa a les exigències de les normatives, i que hauria de dur a terme l’Agència Catalana de Consum. «Així la gent sabria exactament què està comprant», expliquen. D’altra banda, el sindicat reclama al Departament la incorporació immediata dels cítrics als preus sectorials de referència de l’Observatori Agroalimentari de Preus, com s’ha dut a terme per a altres sectors. El sindicat també demana a l’Estat l’exempció de l’Impost de Béns Immobles (IBI) de rústica per als municipis de la zona productora de cítrics, i la compensació del menors ingressos dels ajuntaments i l’adequació dels mòduls de l’IRPF.

Altres demandes fan referència a la creació d’una circumscripció econòmica dels cítrics com a eina per sortir endavant en cas de crisi de preus.

Dimecres que ve se celebrarà una assamblea informativa a Alcanar per intentar tirar endavant les mesures que el sindicat proposa i donar per començada aquesta plataforma per millorar el sector i que ha «d’implicar molta gent».

Comentarios
Multimedia Diari