Impulsen una entitat de discapacitats físics a la Ribera d’Ebre i Terra Alta

La lluita contra les nombroses barreres arquitectòniques i l’organització d’actes conjunts, entre els objectius de l’entitat

19 mayo 2017 17:07 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A. Caralt

Un petit grup de veïns de la Ribera d’Ebre amb el suport explícit de Creu Roja d’Ascó, Gandesa i Móra d’Ebre impulsen la constitució d’una associació de discapacitats físics a la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, on no existeix cap entitat d’aquesta mena.

El passat cap de setmana, i amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, es van organitzar a Móra d’Ebre diverses activitats per mostrar la realitat de les persones amb mobilitat reduïda, com ara una gimcana en cadira de rodes. En aquest marc, els impulsors de l’entitat van donar a conèixer el projecte i els seu objectius.

La iniciativa neix de Fina Ambrós, veïna de Móra d’Ebre, discapacitada física i voluntària de la Creu Roja i de Marifé Altadill, tècnica social d’aquesta organització.

Ambdues es trobaven un dia a les instal·lacions de Creu Roja a Móra d’Ebre. Com si fos un joc, la tècnica a proposta d’Ambrós va asseure’s en una cadira de rodes que hi havia lliure per comprovar els problemes de mobilitat de la seva companya amb el repte d’estar-s’hi tot un matí.

Quan van sortir per anar a prendre un cafè, «vaig ser incapaç d’arribar en un bar malgrat que estava molt a prop per culpa de la barana, de la vorera, de les moltes barreres arquitectòniques existents... vaig haver de necessitar ajuda. Calia mostra aquesta realitat i, així, va néixer d’organitzar la jornada de conscienciació», explica Altadill al Diari.

En el decurs de l’organització de la diada va arrelar la idea d’impulsar una entitat que ompli el buit existent a les dues comarques, sobretot després de constatar que són moltes les persones afectades.

Les impulsores calculen, d’acord amb dades oficials que els hi han estat facilitades, que són entre 600 i 700 els ciutadans amb discapacitat física a la Ribera d’Ebre i Terra Alta. Un gruix important s’ajuden d’una cadira de rodes, però també de crosses i caminadors. Existeixen casos, també, de persones amb discapacitat física però que poden caminar i altres que, malauradament, han de romandre a casa o al llit.


‘Fora barreres’
Una de les prioritats de la futura entitat serà la lluita contra les barreres arquitectòniques -que en molts d’aquests pobles s’aguditzen pel fort pendent dels carrers- a la via pública, comerços i entitats bancàries, per exemple.

«D’altra banda, volem organitzar actes culturals, combatre l’aïllament que viuen alguns dels discapacitats en els pobles menuts i demanar més ajudes econòmiques i socials per al nostre col·lectiu».

Els pròxims passos han de ser la constitució de l’associació, l’aprovació d’uns estatuts i la recerca de socis i voluntaris per a sustentar l’activitat de l’entitat.

Comentarios
Multimedia Diari