Impulsen una escola de pastors per atreure nous veïns a la Terra Alta

Els promotors volen implicar també en aquesta iniciativa de desenvolupament rural municipis petits de les comarques properes del Matarranya, a Aragó, i els Ports, de la Comunitat Valenciana

23 abril 2018 09:06 | Actualizado a 25 abril 2018 13:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Crear una escola de pastors i donar un nou impuls a la ramaderia per fomentar el creixement econòmic i social als pobles més menuts de la Terra Alta. Aquesta és la proposta de l’historiador Anton Monner que compta amb el suport de l’Ajuntament de Prat de Comte i el Consell Comarcal i en la qual ja s’ha començat a treballar. 

Monner recorda que fa només 50 anys, a la comarca existien uns 200 pastors de cabres i ovelles,  mentre que la majoria de famílies pageses disposaven també dels seus animals. Tot plegat suposava vora 25.000 caps de bestiar. Actualment n’hi ha ben just 1.500.  L’objectiu ara és formar nous pastors per recuperar la producció d’oví i cabrum.

Molts municipis disposen de grans extensions de pastures i l’augment dels ramats comportaria, a més, la neteja de boscos, «una eina bàsica per a la prevenció d’incendis forestals», remarca Monner.

La iniciativa està pensada per al desenvolupament dels pobles més menuts de la comarca amb grans termes municipals, com ara Prat de Comte, Caseres o la Pobla de Massaluca. «Per als pobles menuts, l’arribada d’una nova família per viure-hi o la creació de qualsevol nova activitat econòmica resulten vitals», afirma l’alcalde de Prat de Comte, Joan Josep Malràs. 

Precisament Prat de Comte és el municipi més petit de la Terra Alta i les Terres de l’Ebre, amb uns 200 habitants, i fa pocs anys ja va dur a terme una campanya per atreure noves famílies al poble i evitar tancar l’escola, oferint la gestió de l’alberg o del projecte de l’aiguardent. Ara veuen amb molt bons ulls aquesta nova iniciativa. «Disposem de terrenys públics de pastura i antics corrals que es poden recuperar», comenta l’alcalde. 
El projecte, encara en fase embrionària, passa perquè pastors experimentats del territori formin les noves persones en aquesta professió, a l’estil de l’Escola de Pastors de Catalunya que hi ha al Pallars i aprofitant que a Gandesa hi ha l’Escola de Capacitació Agrària, o a través de plans d’ocupació. La idea és que els pastors s’estableixin amb les seves famílies en un màxim de tres pobles de la comarca, per dur a terme la seva activitat. 

L’augment de la producció ramadera ha d’impulsar també el comerç de la carn i els productes relacionats (lactis, llana), així com la gastronomia de la zona, segons detalla l’avantprojecte redactat per Anton Monner.  

L’objectiu és acabar implicant també altres petites poblacions (d’entre 200 i 300 habitants) de comarques veïnes, el Matarranya, a Aragó, i els Ports, a la Comunitat Valenciana. 

D’aquesta manera, segons explica Malràs, es poden aconseguir ajuts de fins a tres diputacions, de l’Estat i la Unió Europea, la qual «veu amb molt bons ulls els projectes en els quals col·laboren diversos territoris».  

 El president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, remarca que es tracta d’una bona idea per dinamitzar l’entorn rural, «que es troba ara en procés embrionari i oberta a l’aportació d’agents, entitats i municipis de la comarca». 

Comentarios
Multimedia Diari