Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Impulsen una ruta històrica per espais dels brigadistes francesos al Baix Ebre i Montsià

Les poblacions d’Amposta, Campredó, i l’Aldea han signat un conveni amb la Universitat Rovira i Virgili.

Diari de Tarragona

Whatsapp
La torre de Campredó, escenari de la signatura del conveni. Foto: A.C.

La torre de Campredó, escenari de la signatura del conveni. Foto: A.C.

Les poblacions d’Amposta, Campredó, i l’Aldea han signat un conveni amb la Universitat Rovira i Virgili per impulsar una ruta històrica pels espais vinculats al pas de la XIV Brigada Internacional francobelga a l’inici de la batalla de l’Ebre.

El degà de la Facultat de Lletres de la URV i catedràtic d’Història Contemporània, Josep Sánchez Cervelló, coordinarà la recerca, fonamentalment en arxius militars, sobre aquesta maniobra de distracció planejada per l’Exèrcit de l’Ebre a l’inici de l’ofensiva pel riu Ebre, el 25 de juliol de 1938, i que va finalitzar amb la retirada i mort de centenars de brigadistes. Dels 1.000 homes que van creuar el riu, 800 del batalló ‘Commune de París’, només en van sobreviure un centenar, la majoria ferits.

Aquest territori compta amb diverses restes de l’episodi, com búnquers, trinxeres i grafits d’un brigadista francès a l’interior de la torre de Campredó. L’objectiu final de l’acord és crear una ruta turística i històrica al voltant d’aquest episodi històric, i en termes generals de la batalla de l’Ebre i la Guerra Civil a la zona, davant la celebració l’any vinent del 80è aniversari de l’inici de la batalla de l’Ebre.

L’alcalde de l’EMD de Campredó, Damià Grau, recordà que a la població fa anys treballen en la recuperació de la memòria històrica i la dignificació del patrimoni. «Al tram baix del riu Ebre s’ha estudiat poc l’episodi bèl·lic de la batalla de l’Ebre, ara amb aquest conveni hi volem aprofundir», apuntà. El conveni disposa d’un pressupost de 9.000 euros.–a. caralt

Temas

Comentarios

Lea También