Inauguració de ‘Jo soc allò prohibit’ d’Isaki Lacuesta a Amposta

Lo Pati–Centre d’Art Terres de l’Ebre acull el projecte que reflexiona sobre la censura en la història d’Espanya

14 febrero 2020 18:50 | Actualizado a 14 febrero 2020 19:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La instal·lació guanyadora de la 5a Edició del Premi de Videocreació, Jo soc allò prohibit, d’Isaki Lacuesta (Girona, 1975) s’inaugura avui, a les 19 hores, a Lo Pati–Centre d’Art Terres de l’Ebre, a Amposta.

El projecte reflexiona sobre la censura i la prohibició d’imatges i idees en la història d’Espanya des de 1977 –any de les primeres eleccions democràtiques– fins a l’actualitat. Lacuesta parteix d’una premissa: «Tota societat es defineix a partir de l’autoimposició de límits. Som allò que delimiten les nostres prohibicions».

Des d’aquesta perspectiva, Lacuesta proposa recórrer una cartografia de la prohibició i dels seus imaginaris a partir d’una cambra fosca, les parets exteriors de la qual són miralls. A l’interior, l’espectador accedirà a una extensa recopilació de materials prohibits a l’Estat espanyol al llarg dels darrers quaranta anys tals com cançons, pel·lícules, fotografies, articles, poemes, piulades i molts altres.

Les imatges prohibides fugiran de l’ull de l’espectador gràcies a un software que les farà saltar cada vegada que aquest intenti mirar-les. L’espectador quedarà confrontat a les imatges com Perseu davant la Medusa.

Com a banda sonora, l’espectador escolta el resultat de les respostes de diverses personalitats del món de la música davant la pregunta: «Podries cantar-me alguna cosa que no es pugui cantar a Espanya?». Les respostes són de músics com: Pau Riba, Maria Arnal, Albert Pla, Maria Rodés, Santi Balmes o Refree, entre molts altres.

Com a epíleg, la instal·lació ofereix un espai informatiu on els visitants poden accedir a entrevistes a l’advocat Benet Salellas, el periodista David Jiménez, l’artista i comissari Pedro G. Romero i el músic Albert Pla, que aborden el tema de la censura en els seus camps professionals.

A l’acte inaugural hi assistiran l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs; el director dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé; la directora de Lo Pati, Aida Boix, i l’artista Isaki Lacuesta. L’obra es podrà visitar a Lo Pati fins al 3 de maig i posteriorment continuarà la itinerància pels altres Centres de la Xarxa d’Arts Visuals.

Comentarios
Multimedia Diari