Incentiven el consum dels cítrics de les Terres de l’Ebre en el mercat català

El sector es recupera de la dura campanya de l’any passat però preveu que la producció tornarà a caure

01 noviembre 2019 11:50 | Actualizado a 01 noviembre 2019 15:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va presentar ahir a Tortosa el Pla d’acció dels cítrics. Es tracta d’un treball conjunt entre el Departament d’Agricultura i el sector citrícola per definir les estratègies i establir els mecanismes per fer front a la crisi dels cítrics, que va patir l’any passat una temporada «nefasta».

Així, l’objectiu del nou pla és promoure la participació dels agents i dinamitzadors del sector, identificar els principals reptes i oportunitats del sector per als pròxims anys i definir les mesures i accions per consolidar i enfortir el sector cítric a llarg termini.

«L’elaboració del pla d’acció dels cítrics ens ha permès posar de manifest l’existència d’un interès profund per part del sector a treballar conjuntament amb el Departament per definir i impulsar mesures que acompanyin el seu desenvolupament i l’orientació futura», va declarar la consellera Jordà.

La consellera ha explicat que s’ha buscat com millorar el producte en els pròxims tres anys: «i s’ha fet de la millor manera, treballant en equip, en horitzontal, entre tots els agents implicats, amb jornades amb experts, amb sessions sectorials i tot un conjunt d’instruments per identificar unes prioritats que han de servir perquè els cítrics de l’Ebre vitaminin tot el país i per fer bategar aquest sector».

L’anàlisi interna del sector dels cítrics d’aquest pla descriu les superfícies de conreu, l’evolució dels preus en els últims anys i n’analitza el consum. Les Terres de l’Ebre, en concret el Montsià i el Baix Ebre, concentren gran part de la superfície de cítrics catalana.

El mandariner i el taronger concentren la superfície (99,91%) i la producció (99,98%) de cítrics al 2017. La superfície total destinada a cítrics ha disminuït en 1.095 hectàrees (un 10,54%) en el període 2011-2017, i la producció en un 37,17% (68.392 tones).

El consum de cítrics per càpita a Catalunya és de 27 kg. «Cal enfortir el mercat català i interior, on hi ha molta feina a fer. Igual que el 80% del país no saben que els préssecs tenen gust perquè no en consumeixen de proximitat, la gent no sap que al sud del país fem uns cítrics de qualitat extrema, boníssims i deliciosos. Ho desconeixen i això és que alguna cosa no hem fet prou bé», va lamentar la consellera.

A nivell d’exportacions dels dos principals cítrics, mandarina i taronja, ha disminuït un 11,75% i un 3,15% respectivament en els darrers set anys. Les importacions, en canvi, augmenten un 65,1% en el període del 2015 al 2018. Els principals orígens són Portugal, Egipte i Sudàfrica.

En aquest pla s’hi ha treballat des del mes de maig amb la participació d’organitzacions professionals agràries, productors, cooperatives, empreses, membres de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines de les Terres de l’Ebre, cadenes de distribució i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

El sector es recupera encara d’una nefasta campanya l’any passat, amb preus rebentats per la competència africana i la devastació dels temporals de la tardor passada. Fonts sindicals auguren que la producció tornarà a caure, a la meitat possiblement.

Comentarios
Multimedia Diari