Iniciada la restauració de les cobertes de l’església d'Alfara de Carles

Patia greus desperfectes per les humitats de les pluges i el cel ras corria risc de desprendre’s. Les misses ara es faran en un local del poble

15 mayo 2020 10:25 | Actualizado a 15 mayo 2020 10:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Parròquia d’Alfara de Carles ha donat aquesta setmana el tret de sortida a la primera fase d’obres de l’església parroquial de Sant Agustí, consistent en la restauració de les cobertes.

Segons fons del Bisbat de Tortosa, es tracta del temple parroquial que presenta pitjor estat de conservació de tota la demarcació territorial de la Diòcesis de Tortosa. Com apunta l’historiador Ramon Gironès, a excepció feta de la torre-campanar, l’església es basteix a la segona meitat del segle XVIII i és d’estil barroc, més classicista a l’interior i més tardà als elements estilístics de la portalada.

Es tracta d’una planta rectangular de 25 metres d’allargada per 18 d’amplada. A la cantonada nord-est se situa una torre de defensa quadrada i molt massissa d’origen medieval de 20,60 metres d’alçada que es coronada per una espadanya per a sengles campanes. Sense cimbori central, l’interior és el d’una típica planta de saló formada per tres naus. La torre-campanar d’aquesta església va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), i el conjunt del temple Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). 

D’entre les patologies que afecten l’església de Sant Agustí destaquen les importants humitats, esquerdes i fissures que afecten els paraments verticals, el mal estat de conservació del cel ras que corre el risc de desprendre’s en qualsevol moment, la teulada de plaques de fibrociment, impròpia d’un edifici d’aquestes característiques, i el conjunt d’arcs i voltes que van ser enderrocats durant el transcurs del segle passat arran dels greus desperfectes soferts per les humitats de les pluges.

El projecte de restauració està liderat per l’arquitecte Carlos Vergés. La primera fase d’obres de conservació i restauració comprèn la retirada, transport i gestió de les plaques de fibrociment de les cobertes; la retirada dels cavalls metàl·lics i de les bigues de formigó pretesat de l’estructura de sustentació de la coberta; la retirada del cel ras de canyís interior; la reconstrucció de les cornises perimetrals desaparegudes segons els vestigis encara existents; la recuperació de les diverses finestres laterals existents de l’edifici a fi de donar llum al temple; la instal·lació de la nova estructura de fusta a mode de joc de bastonets xinesos que ha de recordar les antigues voltes desaparegudes; la nova coberta lleugera amb plaques laminades, i el teulat amb teula àrab tradicional.

L’arribada dels treballs ha sigut molt ben rebut pels veïns i pel mossèn Miquel Gasulla, tot i que només fa tres mesos que hi exerceix (i que també és un dels mossens de Roquetes i de la Raval de Crist). «Hi havia esquerdes i humitats, i perill amb el cel ras», explica. «Tot i que no serà el mateix, hem habilitat un centre al poble i l’hem deixat prou digne per fer les misses mentre durin les obres».

Les obres de la primera fase han estat adjudicades a l’empresa Obres Tomàs Estrada, SL per la quantitat de 142.780,00 euros (IVA inclòs) i pel que fa la retirada de la coberta de fibrociment a Olegario Estrada per un import de 7.993,26 euros (IVA inclòs). El finançament anirà a càrrec del Bisbat de Tortosa, l’Ajuntament d’Alfara de Carles, la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura.
 

Comentarios
Multimedia Diari