Inicien les obres al Cervantes per convertir-lo en un passeig

L’emblemàtic carrer de l’eixample tortosí es convertirà en un bulevard amb grans espais
de vegetació i un carril bici, amb la voluntat de tornar a ser punt de trobada de la ciutadania

27 enero 2022 07:00 | Actualizado a 27 enero 2022 09:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

D’aquí onze mesos l’emblemàtic carrer Cervantes de Tortosa, cor de l’eixample, tindrà un aspecte radicalment diferent. L’Ajuntament de Tortosa inicia d’aquí pocs dies la seua reforma integral per convertir-lo en un passeig o bulevard, amb prioritat per a les persones, amb grans espais de vegetació i amb carril bici.

Des de fa uns dies ja hi ha operaris fent cates i serveis a la zona i la previsió és que els treballs s’inicien la setmana que ve. L’àmbit d’actuació és de tot el carrer: des de l’inici a tocar del carrer Sant Blai fins la ronda de Reus. Les obres tindran una durada aproximada d’11 mesos, i es portaran a terme per fases i trams per perjudicar el mínimament possible trànsit, comerços i veïns.

El pressupost de l’actuació és de 956.000 euros i els arquitectes autors del projecte són Felip Carles i Lourdes Rubio.

Mentre duren les obres alguns carrers veuran el trànsit restringit o modificat, com ara el carrer Teodor González i Argentina o el Berenguer IV, que tindrà doble carril per baixar cap a la Generalitat. D’altra banda, el carrer Despuig tindrà doble sentit de circulació a partir del carrer Argentina per facilitar l’accés dels usuaris al pàrquing situat al carrer Teodor González.

La primera fase que arrencarà properament serà des de l’inici del carrer amb Sant Blai fins el carrer Argentina. Amb la reforma, aquest tram serà solament per a vianants.

«Les generacions dels pares i avis recorden el carrer Cervantes com un lloc de trobada i de zona de passeig i volem que sigui així de nou», va valorar ahir l’alcaldessa Meritxell Roigé.

A més, Roigé va detallar que amb la reforma s’incrementaran exponencialment els espais verds al carrer (un carrer que ja compta amb arbres): en concret es multiplicaran per quatre els espais vers. A banda d’arbres es preveuen plataformes vegetals de 6 metres quadrats, amb vegetació mediterrània de diferents altures, a més del nou carril bici.

Pel que fa als arbres existents, la major part es conservaran al lloc on són actualment, altres es replantaran en jardineres al mateix carrer Cervantes, i en el cas dels que s’hagen de retirar per poder-hi fer passar el nou carril bici, seran traslladats i replantats en altres punts de la ciutat.

Com ha explicat l’arquitecte Felip Carles, aquesta artèria va suposar «un gran canvi a la ciutat» perquè obria «la ciutat fosca de carrers estrets» a un nou barri, l’eixample del segle XIX, de carrers i edificis més contemporanis. Havia estat un dels principals espais de socialització de les generacions més grans. «Hi festejaven, hi passejaven, anaven al cinema», explicà Carles.

El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, va titllar d’«ambiciós» projecte el que ara s’inicia i va apuntar aquesta transformació de l’espai urbà està pensat per a les persones. «La regeneració urbana provoca regeneració social i econòmica i esperem que també passe aquí», va detallar, com en el cas de la renovada plaça de l’Ajuntament o de la Catedral.

Tots els serveis es renovaran, inclòs l’enllumenat, amb uns nous punts de llum que s’allarguen en forma de branca d’arbre. També es mantindran els fanals originals de Cervantes, elements molt emblemàtics de la zona.

En conjunt, tot el tram de carrer estarà situat a un sol nivell i al terra s’hi instal·larà paviment podotàctil per tal que les persones invidents hi puguen circular.

Comentarios
Multimedia Diari