Inicien treballs de prevenció d'incendis a la zona de Tivissa, castigada històricament pel foc

S’obriran nous vials per a l’accés dels vehicles d’extinció que contribuiran a protegir el valor natural de les muntanyes del municipi

23 febrero 2021 16:36 | Actualizado a 23 febrero 2021 17:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha iniciat una sèrie de treballs per incrementar les mesures de prevenció d’incendis de les muntanyes de Tivissa, a la Ribera d’Ebre. Les obres més destacades son l’obertura de nous vials realitzant un total de 7’19 km d’obertura de camí forestal i la millora de diversos trams del camí del barranc de Picamoixons, Llosanques i Valliplana. La finalitat perseguida, és donar accés en cas d’incendi forestal als mitjans terrestres d’extinció a tota la zona nord de l’Espai d’Interès Natural (PEIN) del Tossal de Montagut.

Els treballs estan consensuats amb diferents unitats operatives i tècniques del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya que necessiten aquestes infraestructures per fer front a un gran incendi forestal a la zona.

A més, les actuacions contribuiran a protegir l’alt valor natural de la zona i han passat tots els tràmits d’avaluació ambiental i segueixen també les recomanacions del Servei de Biodiversitat del Departament de Territori i Sostenibilitat incorporant el tancament dels 3 accessos que tindrà el nou vial. Les obertures de vials preveuen que es puguin tancar aquests camins faunístics en època de nidificació perquè es troben propers a una zona de cria d’àliga cuabarrada  (Hieraäetus fasciatus). El tancament farà que no hi hagi molta afluència pels camins i per tant no es vegi afectada la parella d’àligues que viu a la zona.

El Departament d’Agricultura destina 73.031 € a l’execució d’aquests treballs que es van iniciar el passat dia 2 de febrer. Forestal Catalana S.A. s’encarrega de la licitació i contractació de les obres que es preveu que tinguin una durada de dos mesos.  

Terres de l’Ebre és una de les zones de Catalunya amb un perill d’incendi més elevat. Les obres de prevenció són una de les actuacions més demandades pel territori, ja que no només afecten els valors naturals, sino també la resta d’activitats agràries que s’hi desenvolupen. Els incendis posen en risc vides humanes i bèns.

Una zona molt castigada pels incendis

Aquesta part meridional del terme municipal de Tivissa ha sofert històricament grans incendis amb condicions meteorològiques de subsidència i amb grans zones amb continuïtat de combustible per l’abandonament de la gestió forestal, les pastures i els conreus. L’accés a aquestes zones és imprescindible per poder tenir alguna possibilitat en l’extinció d’aquests incendis.

El Perelló, l’Ametlla de Mar i Tivissa, són municipis d’alt risc d’incendi forestal amb importants vents de nord i el vent nord-oest. Les zones d’actuació estan incloses dins el Perímetre de Protecció Prioritària (PPP) Muntanyes de Tivissa-Vandellòs-Pradell i representa  56.286 ha totals.

Aquesta zona es va cremar l’any 1967 amb un de més de 5000 hectàrees cremades. Des d’aquell moment es van abandonar la majoria de conreus i masos que hi havia a la zona i van proliferar els matollars. La manca d’aprofitament agrícola, zones urbanes o interès forestal  ha fet que la xarxa viària apta per a camions d’extinció (Bombers) sigui molt escassa.

L’any 2014 hi va haver un foc  de 900 hectàrees originat per un llamp a la zona nord d’on s’està realitzant l’actuació.  Va estar actiu diversos dies i l’escassa xarxa viaria va ser un limitant a l’extinció ràpida i segura.  Més recentment el 10 de juny de 2019 a la zona sud de l’actuació es va produir un foc de 230 ha causat per la crema de restes d’esporga. La disposició d’accessos ràpids a la zona l’any 2019, i el fet d’haver efectuat treballs silvícoles previs en zones estratègiques d’acord la planificació del massís forestal va limitar l’obertura del flac esquerre i l’afectació real va ser molt inferior a la potencial.  La zona a la que aquest treball vol donar accés es una zona intermig d’aquests dos focs. Un incendi allà, en condicions de propagació favorables, te un potencial de milers d’hectàrees forestals.

Comentarios
Multimedia Diari