Más de Ebre

Ebre Terra Alta

Inicien un programa pilot per rehabilitar habitatges buits en petits pobles rurals

L’objectiu del projecte del Departament de Territori és contribuir a evitar la pèrdua de població i poder fixar noves famílies als municipis

MARINA PALLÁS CATURLA

Whatsapp
Detall de l’interior de l’alberg de Prat de Comte. FOTO: JOAN REVILLAS

Detall de l’interior de l’alberg de Prat de Comte. FOTO: JOAN REVILLAS

El Departament de Territori ha posat en marxa un programa pilot per rehabilitar habitatges buits de pobles de menys de 500 habitants, contribuint a evitar la pèrdua de població.

Un total de 50 municipis de menys de 500 habitants de tot Catalunya s’han presentat com a candidats per a acollir la prova pilot. D’entre aquests 50, se n’escolliran 20 de les vuit vegueries. A les Terres de l’Ebre són tres els municipis que ho han sol·licitat: Prat de Comte, Arnes i la Pobla de Massaluca, que compten amb 183, 455 i 318 habitants respectivament. Al Camp de Tarragona i Priorat ho han sol·licitat Capafonts, Passanant i Belltall, Pontils i la Vilella Alta.

El Programa de mobilització de l’habitatge en el món rural té com a objectiu facilitar que les persones i les famílies puguin instal·lar-se en nuclis rurals, a través de la rehabilitació d’habitatges en desús. El Departament l’impulsa «per tenir un país viu, per un país ple i per evitar el despoblament, per mantenir o atreure famílies als pobles i micropobles del nostre país», segons ha posat en valor el conseller Damià Calvet.

Es tracta d’una proposta per a viure i treballar als municipis petits, molts dels quals viuen un context d’estancament però on, alhora, s’ha detectat un incipient moviment de nous residents. Aquests possibles nous veïns veuen limitades les seves opcions per l’existència d’habitatges buits que no estan en el mercat per manca de conservació.

El programa actuarà de la mà d’ajuntaments i ens locals, que identificaran la demanda potencial d’habitatge per part de particulars en el municipi i detectaran el parc en desús. La Generalitat es posarà a disposició dels ajuntaments per cercar els canals adequats per donar resposta a les necessitats detectades i mediarà entre la propietat i l’administració local per aconseguir la transformació d’edificis. Els incentius per rehabilitar habitatges rurals buits es destinaran tant a la població local i com a possibles nous veïns que vulguin convertir-los en primera residència. D’aquesta manera, s’impulsarà tant l’activitat econòmica del sector de la construcció en els petits municipis com l’atracció de nova població.

Per escollir els 20 municipis on s’implantaran les proves pilot s’analitzaran problemàtiques com el despoblament, el mal estat del parc edificat, trames urbanes deficients, dèficit d’habitatge de lloguer o falta de competitivitat econòmica.

Un segon eix del programa serà el foment de l’accés a l’habitatge en els entorns rurals segons cada cas, com ara masoveria rural, cessió d’ús, dret de superfície, lloguer, propietat o propietat compartida. Els municipis seleccionats tindran dret a l’obtenció d’una subvenció directa, que s’instrumentarà mitjançant la signatura d’un conveni entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’ajuntament.

L’alcalde de Prat de Comte, Juanjo Malràs, ha fet una valoració molt positiva de la iniciativa. «Un dels problemes del despoblament rural és precisament l’habitatge. Ho havíem explicat i sembla que han escoltat el territori», exposa. «Hi ha persones que tenen cases al poble però no hi viuen i acaben sent un problema perquè al final són cases tancades i buides».

En el cas de Prat de Comte es voldria rehabilitar i afegir un habitatge a l’alberg municipal, per així poder oferir a noves famílies un lloc de treball i un habitatge a la vora.

Comentarios

Lea También