Injectaran fangs dels canals per frenar l'enfonsament del Delta

El Consori d'Aigües de Tarragona treballa en un projecte de retorn de sediments naturals al Delta de l'Ebre, captats als canals, per mitigar els efectes del canvi climàtic

19 mayo 2017 16:27 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) continuarà durant aquest 2017 els treballs del programa de retorn de sediments al Delta de l’Ebre per mitigar els efectes del canvi climàtic i la seua regressió.

La iniciativa s’emmarca dins el projecte Life+Admiclim, on el CAT forma part com a soci, aportant els fangs del procés de potabilització de l’aigua per al seu retorn al medi. El projecte està liderat per l’IRTA. El residus s’obtindran a través de la captació de l’aigua dels canals.

«Tenim fins el juny del 2018 per fer el projecte constructiu, amb unes canalitzacions tant al canal dret com l’esquerre de l’Ebre per injectar sediments», ha detallat el director-gerent del CAT, Josep Xavier Pujol. «Es tracta d’una gestió alternativa dels fangs per tal de buscar una solució a la regressió del Delta de l’Ebre, intentant retornar-hi els sediments naturals». El projecte té un cost d’uns 2 milions d’euros, finançat al 50% a través del programa Life+ de la Unió Europea.

Per una altra banda, una altra de les principals actuacions d’enguany del CAT és l’entrada en servei de la nova planta d’ozó, que es va construir l’any passat a l’Ampolla i que s’inaugurarà el 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua. Amb aquesta planta se substituirà el clor per l’ozó en el procés per fer potable l’aigua. El director-gerent Pujol ha afirmat que l’aigua que arribarà a les llars tindrà més garanties sanitàries, ja que l’ozó té una major capacitat de desinfecció. Però el clor no desapareixerà del tot, ja que la normativa sanitària estableix que l’aigua ha d’estar mínimament clorada.

«L’ozó és un desinfectant més potent per als contaminants de l’aigua. Augmentarà l’eficàcia del procés, en definitiva», ha remarcat el director, qui també ha apuntat que d’aquesta forma s’evitarà el transport i l’emmagatzenatge del clor, més perillós.

El CAT serà pioner a Catalunya en la implantació d’aquest sistema de potablització pel que fa a la pre-ozonització, que ja neteja de descontaminants l’aigua en una primera fase.

Enguany també s’instal·laran sensors a la xarxa que permetran conèixer de forma online i al moment la qualitat de l’aigua en diferent punts (s’intal·laran 6 enguany) i s’implantarà un model de gestió de dades al laboratori basat en el ‘BigData’.

Comentarios
Multimedia Diari