Instal·len Wifi lliure a l’estació de Benifallet, punt negre sense cobertura

Des de Bot fins a Benifallet, la Via Verda no té cobertura mòbil per poder avisar ràpidament en cas d’accident

02 abril 2019 09:17 | Actualizado a 02 abril 2019 09:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Quan truques per telèfon a Josep Mestres, responsable d’una empresa d’horta ecològica que ven per tot Catalunya, surt el contestador dient: «No tinc cobertura, si us plau, envia’m un whatsapp». Aquesta és la realitat de la seua empresa i de l’antiga estació de Benifallet, que té allotjament amb 32 llits i servei de restaurant. 

Es calcula que més de 40.000 persones transiten anualment per la Via Verda de la Val de Zafán, 130 quilòmetres entre La Puebla de Híjar i Tortosa que ressegueixen una antiga via de tren desmantellada. «I és un actiu turístic, desestacionalitzat, que cada cop va més a l’alça», afirma el conseller comarcal de Turisme del Baix Ebre, Josep Felip Monclús. Però entre Bot i l’antiga estació de Benifallet, a la Via Verda, no hi ha cobertura mòbil a causa de l’orografia del tram, amb muntanyes i túnels. Fa dos anys es van senyalitzar els punts de cobertura a la Via Verda per a casos d’emergència o accidents amb la bicicleta, però els usuaris consideren que no és suficient. 

Davant d’aquesta situació el Consell Comarcal del Baix Ebre i l’empresa e-ports estan instal·lant aquesta setmana cobertura per a telefonia I.P. i Wifi lliure amb fibra òptica en un tram de 500 metres al voltant de l’antiga estació de Benifallet. 

La setmana que ve entrarà en funcionament, just abans de Setmana Santa, moment en què més usuaris gaudeixen de la Via Verda. 

«Fa tres anys, per una remodelació de la cobertura de Movistar, aquest tram va perdre el servei, amb la qual cosa els usuaris van quedar desprotegits. És un punt negre on els usuaris no tenen cap possibilitat de comunicació», explica el responsable d’expansió d’e-ports, Robert Guinart. «Ara l’estació tindrà telefonia per a I.P., i qualsevol usuari que passi per aquí disposarà de Wifi obert per tal de comunicar-se per Whatsapp o buscar informació sobre la mateixa Via Verda», expliquen des d’e-ports, una empresa compromesa amb el territori, que no deixa de créixer a l’Ebre, baix Aragó i Maestrat. 

«Vam veure que era molt necessari», valora Monclús. «Ara tota la comunicació millorarà. Calia dotar la Via Verda d’un servei indispensable com és avui en dia un Wifi». 

No només per als usuaris que necessiten comunicar-se quan travessen aquest punt de la via, la instal·lació de l’antena suposarà un abans i un després per a les dues principals empreses que hi ha en aquest tram, l’antiga estació de Benifallet i l’hort ecològic de Josep Mestres. 
«Vam solucionar la manca de cobertura posant una connexió per satèl·lit d’Internet i treballant les nostres comandes per Whatsapp. Em vaig posar un repetidor de Wifi potent, i he anat treballant així», explica Mestres al Diari. Malgrat solucionar temporalment el problema, la connexió per satèl·lit limitava la faena d’aquesta empresa, ja que la velocitat de descàrrega estava entre les 2 i les 5 megues, i la de càrrega per sota d’una mega. «Abans havia d’agafar el cotxe i conduir dos quilòmetres per trucar per telèfon. Entenc que l’orografia del lloc no ajuda, però això passa perquè som les Terres de l’Ebre i no estem ben atesos quant a comunicacions». 

«Gairebé un cop al mes ens arriba algú que ha tingut un accident perquè l’ajudem i truquem al 112», detalla per la seua banda Vicent Ibáñez, de l’estació. «Sempre hem comunicat que això era un problema». Ara, les 8 habitacions de l’alberg tindran Wifi, i això millorarà substancialment els serveis oferts. 

Alhora, els usuaris de la Via Verda valoren positivament la millora. «Avui en dia em sembla indispensable tenir Wifi en un espai turístic com aquest. No només per una urgència, sinó per buscar informació sobre com de lluny està la següent parada, per exemple», considera Anna Panisello, habitual usuària ciclista de la via.

Comentarios
Multimedia Diari