Instal·len proteccions en torres elèctriques per evitar que les aus s'electrocutin

Almenys 235 ocells, la majoria d'espècies protegides, han mort en línies de mitja tensió a l'Ebre des de 2012

19 mayo 2017 16:47 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un total de 235 aus han mort per electrocució o impacte en torres elèctriques a les Terres de l’Ebre en els darrers cinc anys. La companyia Endesa col·labora amb els Agents Rurals per detectar els punts negres de la seva línia i dur a terme accions d’adequació dels suports elèctrics per a la protecció dels ocells.

Aquest dimecres s’ha dut a terme una actuació a l’abocador del Mas de Barberans, en una línia de mitja tensió on l’any 2015 es va produir la mort d'una vintena de cigonyes em migració, que es van aturar a la zona per alimentar-se.

Segons detalla la mateixa companyia, aquesta línia elèctrica de mitja tensió constitueix un punt d’aturada i de guaita potencial per a aus de gran envergadura, perquè sobresurt en alçada als camps d’oliveres de la zona i té vistes a l’abocador, on sovint s’alimenten. «Com es tracta d’aus grans, quan aixequen el vol amb una de les ales toquen una altra fase en tensió, de manera que es produeix un pas d’intensitat pel cos de l’animal i es produeix la mort per electrocució», explica Lluís Agustí Sánchez, responsable de zona de manteniment de la xarxa de baixa i mitja tensió d’Endesa.

Els tècnics d’una brigada especial de la companyia elèctrica han instal·lat uns suports metàl·lics i de formigó de fundes i carcasses aïllants en deu torres de la línia, amb l’ajuda d’un camió cistella. La inversió ha estat de 18.700 euros.

A més de les repercussions mediambientals, l’actuació també millora el subministrament elèctric d’uns 1.700 clients de la zona que s’abasteixen d’aquesta línia, ja que els contactes d’aus amb infraestructures elèctriques suposen sovint interrupcions en el servei (microtalls).

De 19 espècies diferents 

El Cos d’Agents Rurals, en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, inspecciona des de 2012 totes les línies de mitja tensió de Catalunya per trobar els suports o torres amb més problemàtica i que produeixen les electrocucions; una informació que es transmet a Endesa perquè hi actuï i posi elements de protecció, com els instal·lats ara a Mas de Barberans. En aquest sentit, el cap dels Agents Rurals a les Terres de l’Ebre, Miquel Àngel Garcia, ha explicat que al 2014 es van va corregir 8 suports a Vinallop, un dels punts més negres en aquest àmbit al territori. «Amb les inspeccions periòdiques posteriors a la zona hem pogut constatar que no s’han produït més morts d’ocells per electrocució», detalla.

En total, en aquests cinc anys els Agents Rurals han comptabilitzat un total de 235 exemplars morts per electrocució o col·lisió en línies elèctriques a les Terres de l’Ebre, de 19 espècies diferents,la majoria protegides. La més freqüent és el duc, seguida de l’aligot i el voltor. «Amb números menors hi ha també l’àliga marcenca (durant l’estiu) , algun exemplar d’àliga real i cal destacar 11 baixes de l’àliga cuabarrada, l’espècie més amenaçada que hi ha al territori», detalla el cap dels Agents Rurals.

La majoria de casos es concentren a la plana interior del Baix Ebre i el Montsià, (Tortosa, Roquetes, la Galera....) on es donen unes condicions idònies. Hi ha molts conills que els serveixen d’aliment, i grans extensions d’ oliveres(arbres baixos), «per tant, les torres elèctriques comporten unes atalaies perfectes per als rapinyaires», comenta Miquel Àngel Garcia.

Comentarios
Multimedia Diari