Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Instal·len sensors a l'Encanyissada per millorar la lluita contra el mosquit

Les deu sondes, ubicades en el perímetre de la llacuna més gran del Delta, permetran avisar de la inundació de nous espais i avançar, així, en els tractaments contra l'insecte

M.Millan

Whatsapp
Instal·lació dels aparells, ahir al matí en una zona de l´Encanyissasda propera a Poble Nou del Delta.  Foto: Joan Revillas

Instal·lació dels aparells, ahir al matí en una zona de l´Encanyissasda propera a Poble Nou del Delta. Foto: Joan Revillas

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) incorpora les noves tecnologia per millorar la lluita contra el mosquit al Delta de l’Ebre, amb la instal·lació de deu sondes o sensors als voltants de la llacuna de l’Encanyissada.

L’objectiu d’aquestes sondes és detectar en temps real la fluctuació de l’aigua (pujades i baixades del nivell), arran de les pluges o de canvis en la pressió atmosfèrica, i d’aquesta manera preveure una eclosió imminent de mosquits. I és que, com detallen els experts, els terrenys secs que s’inunden temporalment són l’espai idoni per a l’eclosió de larves de l’espècie de mosquit Ochlerotatus caspius, el que causa més estralls entre la població del Delta de l’Ebre.

Els sensors instal·lats mesuren per ultrasons l’alçada de l’aigua quatre vegades al dia, i la informació es transmet via GPRS (protocol d’enviament de dades per telefonia mòbil) fins a una web, on les dades es bolquen en una gràfica, segons detallen al Diari els responsables d’aquesta instal·lació, l’empresa ebrenca Netports SL.

La meitat dels tractaments contra el mosquit a les zones naturals es fan en aquesta àrea de l’Encanyissada, que té afectació a Poble Nou del Delta, la Casa de Fusta, i fins a Sant Carles de laRàpita i Amposta. Així, les sondes s’han instal·lat en llocs de fluctuació de la llacuna, la més gran del Delta, en punts de molt difícil accés per als tècnics, dins del parc natural del Delta de l’Ebre.

La instal·lació s’han dut a terme entre dimarts i ahir, i en els propers mesos es posarà a prova tot el sistema, perquè estigui del tot a punt per a la propera primavera, quan els mosquits tornen a eclosionar al Delta. Els treballs s’han dut a terme precisament en col·laboració amb el Parc, detalla al Diari Raül Escosa, responsable tècnic al Copate de la lluita contra el mosquit i la mosca negra.

L’adquisició dels equips ha estat possible gràcies a l’aportació d’uns 20.000 euros per part de la Diputació de Tarragona.

«L’objectiu final és aconseguir optimitzar els tractaments que fem i sobretot que siguin el màxim d’eficaços per tal de reduir les molèsties als veïns i visitants del Delta», detalla Escosa, qui no descarta instal·lar nous sensors en un futur si el sistema es demostra plenament efectiu.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También