Insten a protegir tres ponts sobre el riu Sénia

La Comissió Cívica del Patrimoni demana que es consolidin els passos construïts pels voltants del segle XVIII a la vora de molins i que continuen operatius

19 mayo 2017 23:58 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els antics ponts sobre el riu Sénia, alguns dels quals es troben en estat de degradació, constitueixen un patrimoni arquitectònic i especialment etnològic que cal preservar.
La Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre, entitat independent formada per 14 persones de diferents àmbits sota el paraigua dels centres d’estudi del territori, ha emès un nou dictamen en el qual insta a mantenir i protegir tres d’aquests ponts, situats entre els termes d’Ulldecona (a l’àrea del barri Castell) i Sant Rafel del Riu. Es tracta dels ponts del molí de la Roca, el pont del molí de Bordales i el pont del molí de l’Om, tots ells de característiques similars, d’origen popular i construïts cap al segle XVIII al voltant dels molins que aprofitaven la força de l’aigua que baixava pel riu.
El dictamen de la Comissió ha estat elaborat a petició del grup de catalogació Los Taulons, del Castell i Sant Rafel del Riu, que ha estudiat aquestes construccions.
La resolució feta pública per la Comissió Cívica del Patrimoni  de les Terres de l’Ebre insta a intervenir a les institucions competents per tal de protegir aquest patrimoni, consolidar les construccions i evitar la seva degradació.
Es tracta d’unes infraestructures que, «tot i no ser pas de carreteres principals, sí que suporten un trànsit continuat de vehicles, ramats i persones entre les dues ribes del Sénia», comenta Ferran Torta, membre d’aquesta Comissió. La seva tipologia és diversa (amb un o diversos arcs), però tenen en comú l’arquitectura i mètodes de construcció senzills (encofrats amb pedra), sòl de terra  i la falta de baranes, per la degradació que han patit al llarg dels anys.  Així, la pluja s’acumula a la calçada i agreuja la seva degradació, segons comenten els experts.
La Comissió demana la seva senyalització per regular el pas, una intervenció per consolidar les estructures i evitar que caiguin i la protecció oficial, com a béns arquitectònics d’interès local i béns d’interès etnogràfic.  
En ser ponts sobre un riu que esdevé frontera administrativa  entre dues regions, no està clar si les competències recauen sobre els ajuntaments, en aquest cas els d’Ulldecona i Sant Rafel del Riu (Baix Maestrat), les dues comunitats autònomes o la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, a la qual pertany la conca del riu Sénia.
En aquest sentit, des de la Comissió Cívica del Patrimoni demanen que sigui la Mancomunitat de la Taula del Sénia la que prengui la iniciativa, en tant que és un organisme que agrupa pobles de banda i banda del riu Sénia en projectes comuns. Així, han enviat ja aquest informe a la mancomunitat, que agrupa un total de 27 municipis catalans, valencians i aragonesos.
Molins i fàbriques de paper
Al llarg del curs del riu Sénia es compten una dotzena de ponts, alguns com a pas de carreteres (entre elles la nacional N-340) i d’altres molt més petits i estrets. Alguns d’ells, com els de la Roca, Bordales i l’Om, es van construir lligats a l’activitat dels antics molins i fàbriques de paper que antigament hi havia al llarg del recorregut del riu, a l’actualitat  pràcticament sense cabal al llarg de l’any.

Comentarios
Multimedia Diari