Introdueixen insectes de Sud-àfrica per combatre una plaga dels cítrics

Ha de permetre frenar l’avanç del cotonet, un altre insecte (també d'origen sud-africà) que causa deformacions en els fruits i malmet collites

15 mayo 2021 10:59 | Actualizado a 15 mayo 2021 11:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament d’Agricultura va dur a terme ahir, en una finca del terme municipal de Tortosa, els primers alliberaments de l’insecte parasitoide Anagyrus aberiae a camps de cítrics de Catalunya, per al control de la plaga del cotonet de les Valls o de Sud-àfrica (Delottococcus aberiae). Aquesta nova plaga és un insecte preudocòccid que provoca greus deformacions en els fruits en creixement i en fa inviable la seva comercialització, amb danys que poden afectar fins al 40 per cent de la collita.
El cotonet de Sud-àfrica és un plaga dels cítrics de la península Ibèrica que va ser detectada per primera vegada al nord de la província de València l’any 2009. Des de llavors s’ha estès pels cítrics de les províncies de Castelló i València. La primera detecció a Catalunya es va produir l’any 2018, i actualment hi ha constància de com a mínim 14 focus distribuïts per la zona productora de cítrics de les Terres de l’Ebre, segons detalla la Generalitat. 
Atesa l’absència a Catalunya d’insectes paràsits autòctons eficaços contra aquesta plaga, se’n va autoritzar la importació de Sud-àfrica, zona d’origen del cotonet, per realitzar estudis d’especificitat, i recentment se n’ha autoritzat la cria i l’alliberament al camp. Així, en els darrers mesos el centre de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) a Amposta ha iniciat un procés de cria d’aquest insecte parasitoide per iniciar alliberaments de manera regular als camps de cítrics afectats per la plaga, per encàrrec del Departament d’Agricultura. 
Els insectes que s’estan alliberant es reprodueixen dins del cos del cotonet, en causen la mort i n’emergeix un nou insecte paràsit adult. La previsió, d’acord amb els antecedents i estudis previs, és que els alliberaments tinguin un caràcter inoculatiu, de manera que, una vegada s’alliberi al camp, el parasitoide es dispersi per l’agrosistema citrícola i augmenti les seves poblacions sobre les poblacions mateixes del cotonet. En aquesta primera actuació s’han alliberat prop de 400 exemplars de parasitoides. 
El Departament d’Agricultura va informar sobre aquests nous tractaments biològics al sector a través de la reunió de la Taula Sectorial dels Cítrics, el passat 29 d’abril. 
Des de la Generalitat es destaca que la iniciativa forma part d’una estratègia de foment del control biològic i alternatiu de les plagues, per reduir l’ús de productes fitosanitaris i «obtenir aliments d’una alta qualitat sanitària i mediambiental».
Així, s’està promovent, en determinats cultius, la lluita alternativa a l’ús dels plaguicides convencionals: la captura massiva o la confusió sexual amb feromones i la lluita biològica, amb l’alliberament d’insectes útils o afavoriment de marges reservoris o plantació de plantes refugi d’aquests insectes. «A banda de qüestions mediambientals, la lluita química ens genera residus en fruita i el consumidor europeu i americà no l’accepta, per això treballem en aquesta línia», remarcà el director territorial del Departament d’Agricultura, Jesús Gómez.

Comentarios
Multimedia Diari