Inversió de 7,8 milions per als danys del Glòria als ports de l’Ametlla, l’Ampolla i les Cases

A la Cala, Ports de la Generalitat destinarà 3,9 milions d’euros en reparar l’estructura del dic de recer, afectat pels ultrapassaments a les tres alineacions de l’estructura

18 marzo 2020 11:50 | Actualizado a 18 marzo 2020 11:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els dotze alcaldes del Montsià han fet un front comú per reclamar al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (antic Foment) la construcció d’un accés de l’autopista AP-7 a la comarca. El president del Consell Comarcal i alcalde d’Alcanar, Joan Roig, recorda que el Montsià és l’única comarca que no disposa d’un accés directe de l’autopista, el que suposa un greuge i un perjudici per als ciutadans i l’economia de la zona.

Cal recordar que la sortida de l’autopista d’Amposta està al terme municipal de l’Aldea, al Baix Ebre, mentre que la sortida de Vinaròs-Ulldecona està passat el riu Sénia, ja a la Comunitat Valenciana.

El Consell Comarcal del Montsià ha celebrat un consell d’alcaldes on s’ha acordat fer aquest front comú, en una reunió a la que s’havia convidat algun representant de Foment. «Però no hi va assistir ningú ni hem tingut resposta del ministeri», explica al Diari Joan Roig.

Així, des del Consell es traslladarà per escrit al govern de l’Estat aquesta demanda, que no és nova però que ara s’ha reactivat un cop l’autopista ha passat de nou a mans estatals i és d’accés gratuït des del passat 1 de gener.

Argumenten els alcaldes que la correcció d’aquest «greuge» suposaria noves oportunitat per dinamitzar el teixit socioeconòmic de la comarca, ja que denuncien que amb la comarca «aïllada de l’AP-7, suposa una pèrdua d’oportunitats» per a molts sectors productius.

Amb tot, de moment no s’ha plantejat el punt exacte on proposen situar aquest hipotètic nou accés a l’autopista. «Però estic segur que ens posarem d’acord i sabrem situar-la al millor lloc possible», afirma Roig, tot remarcant que es tracta d’un tema clau per al territori. «En aquesta qüestió no hi ha colors polítics, anem tots a una», afirma el president comarcal.

Demanda veïnal

Aquesta és una reivindicació que també han emprès els membres de la plataforma veïnal «Prou! AP-7 gratuïta ja», un cop van aconseguir l’objectiu pel que es van organitzar inicialment, tal i com ja va explicar el Diari. Els portaveus del moviment remarquen que permetria millorar substancialment les comunicacions de municipis de l’interior, com La Sénia, Santa Bàrbara, Masdenverge o la Galera, millorant el seu potencial econòmic i productiu.

L’enllaç, afegeixen, podria situar-se al terme de Freginals, fet que ajudaria a incrementar la seguretat d’un reconegut tram negre pel que fa a l’accidentalitat i facilitar l’accés ràpid dels serveis d’emergències (en aquest terme es va produir l’accident d’autocar en el que van morir 13 joves, l’any 2016).

I és que entre els termes municipals d’Ulldecona i Freginals hi ha un tram molt llarg, recte i monòton de la carretera, sense cap zona de descans i amb les àrees de servei més properes a força quilòmetres de distància, a l’Aldea i Benicarló.

El Govern ha aprovat la declaració d’emergència per a la reparació dels danys estructurals que han patit els dics de recer dels ports de l’Ametlla de Mar i l’Ampolla, al Baix Ebre, i les Cases d’Alcanar, al Montsià, a causa de la borrasca Glòria del passat mes de gener. Ports de la Generalitat invertirà 7,8 milions d’euros per arranjar els desperfectes del temporal en aquests tres ports ebrencs.

En el cas de l’Ametlla de Mar la inversió és de 3,9 milions d’euros. L’estructura del dic de recer ha quedat afectada pels ultrapassaments a les tres alineacions de l’estructura. Hi ha hagut importants moviments de peces d’escullera al llarg de tota la part exterior del dic de recer. Així mateix, s’ha trencat el morrot, a l’extrem del dic del costat de la bocana, amb la desaparició de l’escullera. A més, hi ha afectacions a la base de l’espatller, en el punt on arrenca el tercer tram del dic. També està afectat el passeig de l’espatller i els vials annexos.

La reparació consistirà en la reposició de peces d’escullera al llarg de tot el dic de recer, així com en el reforç i el recreixement de l’espatller en el tercer tram, amb la formació d’un botaones. A més, es repararan els diversos punts del vial del moll i es reposaran tots els serveis afectats. Les obres tenen un termini de 9 mesos. Està previst que comencin a finals de març però caldrà veure la situació l’evolució de la crisi del Covid-19.

En el cas del port de l’Ametlla, s’invertiran 3,7 milions d’euros. El port ha patit desperfectes ocasionats especialment pels ultrapassaments del dic d’abric en totes tres alienacions, concretament, entre altres, els moviments importants en blocs d’escullera de protecció del dic a totes tres alineacions, el trencament del morrot del dic amb desaparició de l’escullera, l’aparició d’importants fissures longitudinals i transversals a l’esplanada del moll (2a i 3a alineació), etcètera.

Les obres consistiran bàsicament en la reposició de mantell del dic de recer en totes tres alineacions, en el reforç i recrescut de l’espatller en la 3a alineació amb la formació d’un botaones, així com la reparació puntual de diversos punts del vial del moll i reposició de serveis. Les obres tenen un termini de set mesos.

Finalment al port de les Cases d’Alcanar es destinaran 192.000 euros en la reposició de mantell del dic de recer en tota la seva alineació final i també la reconstrucció de la part extrema del moll de ponent, així com la formació de rampa provisional d’accés a la part superior del dic per l’accés de la maquinària. Aquesta és una obra de reparació pels danys actuals, a expenses de la gran obra que es farà quan es disposi del projecte derivat de la prova que s’ha de fer a A Corunya. Es farà un assaig en una piscina amb un model físic com el del port de les Cases, i que ja s’ha licitat i es farà a l’abril. A partir dels resultats d’aquesta prova es redactarà el projecte constructiu que ha d’aportar solucions a un port que és vulnerable als temporals.

Comentarios
Multimedia Diari