Investiguen Tortosa i Deltebre per la moció de ruptura amb l'Estat

L'alcalde de Tortosa ho considera 'un malbaratament de recursos públics', mentre que el de Deltebre confia que el cas s'arxivarà

19 mayo 2017 20:04 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tortosa i Deltebre són dos dels ajuntaments catalans que estan sent investigats per l’Audiència Nacional per l’aprovació als plens de mocions de suport a la resolució de ‘ruptura’ amb l’Estat del Parlament de Catalunya, del passat 9 de novembre.

Ahir, agents dels Mossos d’Esquadra es van personar a l’Ajuntament de Tortosa per requerir informació sobre el plenari del passat 16 de novembre de 2015, en el qual es va aprovar aquesta moció.

Segons el requeriment fet a l’alcalde i el secretari municipal, el Jutjat central d’Instrucció número 2 de l’Audiència Nacional vol saber quins regidors van donar suport a la moció, l’ordre del dia de la sessió plenària i si existeix algun informe del secretari municipal sobre la declaració política. Dijous els Mossos van fer el mateix requeriment a l’Ajuntament de Reus.

El ple de l’Ajuntament de Tortosa va donar suport a la moció amb els vots de CiU, ERC, la CUP i dos dels quatre regidors de Movem Tortosa, que va donar llibertat de vot als seus representants. Els regidors del PSC i el PP no van assistir a la sessió.

L’alcalde, Ferran Bel, va criticar que la mateixa instància ja se li va demanar, «de forma atípica», a través del regidor del PP de Tortosa, Xavier Dalmau, en nom de la delegació del govern espanyol a Catalunya.

L’alcalde de Tortosa va explicar que es va fer un certificat que es va entregar a Dalmau i que també es va enviar directament a la delegada del govern de l’Estat, María de los Llanos de Luna. Es va aprofitar per recordar a la delegada que, «per procediments i la lleialtat institucional», hauria d’haver estat la delegació de l’executiu espanyol qui requerís directament la informació i no a través del regidor popular.

Dies després es va rebre la petició de la delegació del govern espanyol a Catalunya. Ahir s’hi va sumar la de l’Audiència Nacional.

Per a Ferran Bel, l’acció de l’alt tribunal és «un absurd» i suposa un «malbaratament de recursos públics», tenint a més en compte que en altres casos similars aquests procediments han estat arxivats, com ara els de Sant Cugat del Vallès, Igualada o Premià de Dalt.

«Demanem una mica de respecte a la feina que fan els ajuntaments, els regidors i els alcaldes que som persones que estem al capdavant de les nostres institucions, elegits democràticament pels nostres ciutadans», afirmà ahir Bel.

Pel que fa a Deltebre, l’Audiència Nacional ja havia demanat amb anterioritat i fins a dues vegades la informació sobre el ple en què es va aprovar la moció, el 14 de novembre, amb els Mossos actuant en qualitat de policia judicial. «L’últim requeriment data de principis del mes de febrer i des de llavors no tenim cap altra notícia», explica al Diari l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler.

Així, el govern municipal nomenarà dimarts un advocat i un procurador per poder dirigir-se a l’Audiència Nacional i conèixer en quin estat es troba el cas. No obstant això, l’alcalde confia en què s’acabarà arxivant, com ha succeït amb altres municipis catalans.

Aquesta setmana els Mossos d’Esquadra també han requerit a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l’Associació de Municipis per a la Independència (AMI) els seus estatuts i dades sobre el seu finançament i activitats, a instàncies de l’Audiència Nacional, que les investiga per promoure aquests suports a la resolució sobiranista del 9 de novembre.

Comentarios
Multimedia Diari