Commoció a la nuclear d'Ascó per la mort d'un bomber en accident laboral

Els treballadors de la central fan deu minuts de silenci a l’interior de la planta 

25 noviembre 2021 18:30 | Actualizado a 26 noviembre 2021 12:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Guàrdia Civil ha obert una investigació sobre les causes de l’accident que dimecres al vespre va causar la mort d’un bomber, veí de Móra d’Ebre, de la brigada contra incendis de la nuclear d’Ascó I. La tragèdia va passar fora de la zona radiològica i per tant el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va qualificar l’incidència de nivell 0 en l’Escala Internacional de Successos Nuclears (INES).
Per la seva part, l’Associació Nuclear Ascó-Vandellós II (ANAV) va lamentar profundament l’accident i va emetre un comunicat de condol a última hora de dimecres pel treballador traspassat. L’ANAV també manté oberta una investigació per esclarir els fets.
La víctima va morir per inhalació de diòxid de carboni (CO2) arran d’una fuita a l’edifici elèctric. Segons la investigació, el bomber s’hauria desplaçat juntament amb altres companys (8 bombers en total) per comprovar que ningú es quedés dins de les dependències arran de l’alerta per fuita d’aquest gas.
L’avís es va conèixer per una trucada al 112 a les 18.58 hores. L’alerta va ser inicialment confusa, però ja es parlava de ferits i d’una fuita de gas a la central nuclear. Ràpidament es van activar bombers de la mateixa central i dotacions del cos de la Generalitat. També van participar unitats del SEM per atendre als ferits. La Guàrdia Civil va ser l’encarregada de gestionar l’operació, ja que és competència de l’Estat el que succeeixi a l’interior d’aquestes instal·lacions.
 Un cop es van poder treure els treballadors afectats, els mateixos bombers del parc de la central van poder controlar la fuita de CO2 i ventilar les dependències per reduir l’efecta del gas. Es desconeixen les causes de la fuita. Tot i que inicialment es parlava de tres ferits, fonts de la investigació van explicar al Diari que hi hauria sis afectats, tres dones i tres homes, que foren traslladats a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre per inhalació de CO2.
La central està acabant aquests dies la recàrrega número 28 de la seua història, que va començar a mitjans d’octubre. Un d’aquests treballs era la supervisió i recàrrega dels equips contraincendis de l’edifici elèctric. El diòxid forma part de les mesures en cas de la presència de foc.
El sindicat CCOO va lamentar la mort del bomber i va voler transmetre el seu suport a la família i a les altres persones que van resultar ferides i que evolucionen favorablement. El sindicat va posar en valor l’actuació de l’equip de bombers de Falck en l’accident, ja que va permetre desallotjar l’espai i, especialment, la del bomber que va morir i la labor del qual «va salvar la vida d’una treballadora».
El professional formava part de l’equip de bombers activats per protocol d’evacuació. Arrel de l’avís d’emergència ell era un dels que revisaven que ningú de l’edifici elèctric es quedés a dins.
Possiblement, el bomber va localitzar la dona inconscient, una vigilant, a una de les sales i es va treure el respirador per intentar socórrer-la. Segons fonts de la investigació tots dos, la treballadora i el bomber, van ser trobats inconscients a terra ja a la porta de sortida de la sala. 
La treballadora va ser evacuada primer en no portar equip de rescat amb oxigen. Tot seguit es va evacuar al bomber, que va patir una parada cardiorespiratòria, però no es poder fer res per reanimar-lo. Tenia 42 anys. Ahir se li va practicar l’autòpsia al servei de patologia forense de Tortosa, ubicat a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús.
També el sindicat UGT va exigir aplicar les mesures necessàries «per tal de garantir la seguretat laboral dels treballadors, ja que no podem permetre que es jugui amb la salut i la seguretat, i fins i tot amb la vida de les persones».
L’Ajuntament d’Ascó també va sumar-se a les mostres de condol: «Només ens queda sumar-nos al dolor de la família els amics i companys del treballador en aquests moments complicats que estan passant», va expressar l’alcalde, Miquel Àngel Ribes. 
Els Bombers de la Generalitat també han traslladat el condol a la família i amics del mort, del qual van destacar que era un antic voluntari del cos. Ahir a les 12 del migdia tots els treballadors de la central nuclear d’Ascó van fer fins a deu minuts de silenci en record al company, amb enormes mostres de tristesa i fins i tot amb les sirenes dels bombers en marxa en un sentit homenatge.

Comentarios
Multimedia Diari