Investiguen les obres al pantà de Flix per delictes contra el medi ambient

El jutjat de Falset manté obertes diligències prèvies per investigar els efectes dels treballs en els operaris i la població

19 mayo 2017 20:26 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El jutjat de primera instància i instrucció de Falset ha obert diligències prèvies per investigar les obres de descontaminació del pantà de Flix, per possibles delictes contra el medi ambient. La investigació arrencaria arran d’una denúncia presentada per un particular davant dels Mossos d’Esquadra de Gandesa, en la que, segons el Periódico, s’exposa que els treballs d’extracció dels llots tòxics generaven una pols potencialment contaminant, amb afectacions per als treballadors.

El jutjat ha requerit informació a l’Ajuntament de Flix sobre els controls ambientals que s’han dut a terme durant els treballs de descontaminació. Aquest va lliurar en primera instància un informe del Centre Tecnològic de Manresa i posteriorment, i a iniciativa pròpia, un que va rebre el passat mes de novembre del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) sobre la qualitat de l’aire, a partir de les mostres extretes d’un captador d’aire del mateix Ajuntament. Entre altres conclusions, aquest informe detalla que, «els compostos clorats corresponen a emissions relacionades amb l’extracció i tractament dels fangs acumulats al riu. En general, sempre estan per sota dels valors corresponents a efectes no cancerígens». Amb tot, «els valors característics d’efectes cancerígens corresponents a 1 de cada 1.000.000 se superen en algunes mostres i en quasi totes les mostres en el cas del tetraclorur de carboni».

«Pel que fa a l’hexaclorobenzè, les concentracions tampoc no superen les dels dintells corresponents a efectes no cancerígens».

Aquesta investigació sobre els efectes de la descontaminació del pantà s’afegeixen a la causa oberta per l’Audiència Nacional sobre el presumpte frau a Acuamed, en el que també està sota sospita l’obra de Flix. Tot plegat desperta preocupació al municipi de la Ribera d’Ebre, ja que tal i com ja va explicar el Diari, existeixen encara obres pendents relaciones amb l’acabament efectiu del procés de descontaminació, com la depuració de les aigües confinades del pantà.

El consistori ha aprovat una moció en què reclama «celeritat» en la tramitació de l’última fase del projecte, que les actuacions continuïn segons el calendari previst i la garantia que es vetllarà per la seguretat de les instal·lacions que encara hi ha al poble. L’alcalde, Marc Mur, ha explicat que també han demanat una trobada urgent amb el secretari d’estat de Medi Ambient per tractar la qüestió. Així, l’extracció dels llots contaminats i el seu tractament està totalment finalitzada, mentre que l’abocador està pràcticament segellat (està previst que els treballs acabin al mes d’abril o maig).

Ara s’hauria de tirar endavant la neteja de l’aigua contaminada confinada a l’embassament, dos hectòmetres cúbics, però no hi ha «ni projecte, ni autorització ambiental integrada, ni licitació, ni adjudicació», remarca l’alcalde.

Comentarios
Multimedia Diari