La justícia denega l’aturada de les obres d’Infosa al Trabucador, acabades al maig

Tant el jutge com l’Audiència Provincial diuen que per ara no hi ha prova de delicte

18 octubre 2020 14:40 | Actualizado a 18 octubre 2020 15:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Audiència Provincial de Tarragona ha confirmat la decisió presa pel jutge instructor de desestimar la sol·licitud d’adopció d’una mesura cautelar feta per la Fiscalia consistent en la paralització de les obres de la barra del Trabucador. El Ministeri Públic considera que hi ha indicis d’un delicte contra el medi ambient per no tenir les autoritzacions administratives necessàries per portar endavant amb els treballs.

L’abril d’enguany, la Guàrdia Civil i la Fiscalia van instar als Jutjats a obrir una investigació en considerar que les obres de reparació de la barra que estava fent l’empresa Compañía Española de Investigación y Fomento Minero (Infosa) no tenien els permisos pertinents i, a més, estaven agafant sorra de la platja del Trabucador. I paral·lelament se sol·licitava, com a mesura cautelar, la paralització dels treballs.

El Jutjat d’Instrucció número 3 d’Amposta va obrir diligències prèvies. I el 6 de maig va denegar la petició. La Fiscalia va presentar un recurs d’apel·lació davant l’Audiència Provincial. Deia que la decisió del jutge no estava justificada. Argumentava l’existència de risc que l’operació descontrolada d’extracció de grans quantitats d’arena pugui causar un perjudici «irreparable» per a l’esmentat paratge natural (dunes litorals, cordó litoral, platges així com fauna i flora», el qual ja es troba seriosament afectat. Per la seva part, l’empresa deia que els treballs que s’estaven portant a terme van finalitzar el maig.

La interlocutòria

L’Audiència, en la seva interlocutòria, diu que el jutge instructor sí aporta raons per denegar la sol·licitud. Per un costat, està la manca d’acreditació que s’ha comès el delicte anunciat. L’empresa, recorda, tenia la concessió oportuna per a la realització de les tasques destinades al manteniment i reparació de la barra del Trabucador, sota el control del Serv ei de Costes, depenent del Ministeri de Transició Ecològica, i també del Servei del Litoral de Costes del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Tot això, «sense perjudici d’entendre que la no concurrència de tots els permisos necessaris per portar a terme els treballs» no pugui constituir un delicte penal.

Amb les dades que apareixien en l’informe elaborat pels agents del Servicio de Protección de la Naturaleza (Seprona) de la Guàrdia Civil del 21 d’abril d’enguany dels que s’infereix que l’extracció d’arena, a manca del que poguessin determinar els informes posteriors, no revestiria un caràcter greu.

Els magistrats de l’Audiència Provincial no identifiquen la situació de risc que recull el recurs d’apel·lació del fiscal, tenint en compte el cessament de l’activitat d’extracció d’arena a la zona no permesa. I això després que l’empresa digués que va acabar els treballs el passat mes de maig.

Les polèmiques obres

El passat mes de gener, el temporal Glòria va trencar aquell camí natural de la barra del Trabucador, que uneix la platja del mateix nom amb les Salines de la Trinitat i la Punta de la Banya. Llevantades posteriors van tornar a malmetre aquest camí en diverses ocasions.

Les obres de reparació que havia de portar a terme el Govern espanyol per reparar els desperfectes havien de començar el 17 de març. Però arran del coronavirus, es va emetre una resolució ordenant la suspensió de tots els treballs per no exposar els treballadors. Davant d’aquesta aturada, Infosa va començar a reparar el camí perquè les salines no estiguessin aïllades i es pogués reprendre l’activitat comercial, una actuació que va costar més de 420.000 euros. Per això va crear un camí temporal fins a l’actuació definitiva del Govern espanyol, ara ja també executada.

Comentarios
Multimedia Diari