Jesús mostra la tradició del món de l’oli i la garrofa

Preus justos. Tant l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, com els Quicos, presidents d’honor del tast de l’oli, els reclamen per al sector

24 febrero 2020 10:10 | Actualizado a 24 febrero 2020 10:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Jornada de concursos per a tancar la 25a edició de la Fira de l’oli de les Terres de l’Ebre i quarta Fira de la Garrofa. Un dels moments més esperats i que va reunir més públic ahir al matí va ser el lliurament dels premis del concurs de tast d’oli. Com ja s’havia fet públic prèviament, el guanyador, per segon any consecutiu, ha estat Albert Barrobés, de Montsagre d’Horta de Sant Joan que, a més, també es va endur el primer premi a l’oli verge extra ecològic.

Barrobés es mostrava «satisfet» per repetir com a productor de l’oli més ben valorat a la Fira de Jesús. «Els premis s’han de veure com una confirmació de que s’estan fent les coses com es volen, apostem per la qualitat i anem a concursos per veure si aquesta qualitat que busquem es confirma per part del jurat», manifesta.

Pel que fa a la situació del sector, considera que «venen temps difícils i cal realitzar la travesia del desert i aguantar. Hem de tenir un contacte directe amb el consumidor i educar-lo en tot el que significa el món de l’oli».

La Fira feia una menció especial a l’Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Gandesa que col·labora amb el certamen i aporta propostes. Des de l’organització, es destaca la qualitat del seu oli, tot i que no hi pot participar al concurs per la poca producció.

El secretari i professor de l’Escola, Ivan Busquet, ressalta el taller dels sentits que els alumnes de l’ECA realitzen a quart d’ESO de l’Escola-Institut de Jesús, com a iniciació a la cata d’olis.

Busquet comenta que aquesta campanya hi ha menys producció, però més qualitat, reconeix que els preus són baixos, en general, la qual cosa afectat, sobretot, les cooperatives, mentre que els petits productors no ho noten tant perquè poden fixar ells els preus.

Posar en valor la garrofa

El concurs més dolç de la Fira ha estat el concurs de cuina de rebosteria amb garrofa. Es van presentar set plats deliciosos i el més ben valorat va ser el de Gemma Escudero, seguit del de Rosa Torrebiano i de Cinta Panisello.

Jesús fa quatre anys que potencia el cultiu i el consum del productes que s’obtenen d’aquesta lleguminosa i de la qual les comarques del Camp i l’Ebre són les principals productores catalanes.El Baix Ebre és on hi ha més hectàrees de garrofers, seguida del Tarragonès i el Baix Camp.

El president d’Empresas Innovadoras Garrofa (EiG), Josep Borràs, destaca la difusió que realitzen de la garrofa, els cuiners dels tres restaurants amb estrelles Michelin d’Ulldecona i de Xerta, «tenen plats amb aquest ingredient a les seus cartes», diu Borràs. EiG està molt arrelada al territori, ja que té la seu a Santa Bàrbara.

És una organització privada d’àmbit nacional, sense ànim de lucre, creada en 2012, formada per 18 socis valencians, murcians, catalans i de les illes Balears. Ofereixen assistència tècnica i assessorament al sector, realitza publicacions i organitza jornades tècniques sobre millora del cultiu (amb petites màquines recol·lectores) i les seues aplicacions alimentàries.

En aquesta edició, el coordinador tècnic d’EiG, Joan Tous duia a terme una xerrada sobre el garrofer i la garrofa. Al recinte de la Fira es podia degustar productes elaborats amb garrofa, opinar i entrar al sorteig d’un sopar.

Comentarios
Multimedia Diari