Joan Roig: «Les Quinquennals són una Festa Major al màxim exponent»

Alcanar arrenca demà i fins al 14 d’octubre les festes Quinquennals, un moment molt esperat per als veïns, que es bolquen cada cinc anys en preparar i gaudir dels actes

30 septiembre 2019 09:46 | Actualizado a 30 septiembre 2019 10:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A dia i mig per arrencar les Quinquennals, Alcanar ja ho té tot llest per encarar dos setmanes de molta festa i celebració. És un moment molt esperat, uns dies en què els canareus i els casencs treuen pit del seu poble i mostren amb orgull la seua essència. 

Què signifiquen les Quinquennals per als canareus?
És una festa major al màxim exponent. Tens records de la infantesa i amb persones que ja no et poden acompanyar... i és un moment de compartir l’essència de la nostra idiosincràsia. Són unes festes molt esperades, i també resulten una oportunitat per cohesionar tota la ciutadania. Tothom s’hi implica, surt a preparar les ornamentacions dels carrers, tot junts, sense diferències ni discusions.

Molts ebrencs visitaran aquests carrers engalanats, són un símbol de les festes.
Sí, cada carrer té un responsable i comencen a preparar-ho fins i tot un any abans, el disseny, els materials... Vull posar-ho en valor perquè és efímer. Quan passa la Mare de Déu del Remei per sobre de les catifes, allò desapareix. Enguany com a novetat hi ha un grup de voluntaris que explicaran als visitants el material emprat als carrers, quant de temps ha costat, quanta gent s’hi ha implicat...  Enguany hi ha hagut un punt d’inflexió en la promoció de les Quinquennals. Les Terres de l’Ebre saben que les fem, però l’objectiu que ens marquem és que més gent de fora del territori vinguen a conèixer-nos. Hem fet promoció exterior, per exemple amb un cartell a la parada de metro de la Plaça Catalunya de Barcelona. 

Quins actes destacaria del programa?
Aquest dimecres és la Baixada e la Verge, que sols és un cop cada cinc anys. És un moment que tothom espera, la processó des de l’Ermita del Remei. Divendres es cantarà la Salve Marinera i es traslladarà la Mare de Déu a les Cases d’Alcanar, acompanyada des de l’església parroquial de Sant Miquel, en multitud, fins a aquest nucli. Un acte també destacat és el del Canareu Absent, amb tota la gent que ve de fora i es retroba aquell dia, és molt especial. També l’homenatge als nonagenaris, la nostra gent gran. I per suposat tenim dos concerts estrella, amb Alfred García i Els Pets.

Segur que molts s’agafen uns dies per tornar al poble.
Sí, és un moment de retrobament, i també de convidar familiars de fora o amics (penso per exemple en els joves que estudien fora) per conèixer les festes. Això ens fa molt contents. Són uns dies de sentir el nostre orgull canareu i casenc. Les Quinquennals també són per a les Cases, no ho oblidem. Convido tothom a venir i gaudir dels actes, que han estat preparats amb afecte i dedicació per part de la Comissió de Festes i la Junta del Remei.

Deixant a banda les festes, quins projectes té el govern damunt la taula per al municipi?
Al nucli d’Alcanar, l’Auditori municipal. Les obres van a bon ritme, i estarà llest a finals del 2020 o principis del 2021. Era un projecte molt important per al nostre poble, que té un teixit associatiu i cultural molt potent. A les Cases destacaria la coberta del pavelló poliesportiu per tal que es puguen gaudir d’actes i activitats esportives durant tot l’any. L’any que ve en dotarem una partida pressupostària. I també estem donant suport en l’àmbit administratiu als veïns per desenvolupar urbanísticament les urbanitzacions que estan sobre sòl no consolidat i mancades de serveis.

Comentarios
Multimedia Diari