El Síndic de Greuges demana mesures contra l’espoli d’oliveres mil·lenàries

Salvem lo Montsià reclama una moratòria urgent que permeti frenar les expropiacions mentre la llei no siga realitat

21 junio 2019 17:29 | Actualizado a 27 junio 2019 18:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Síndic de Greuges demana celeritat al Govern per prendre «mesures fermes» contra l’espoli de les oliveres centenàries i mil·lenàries. El Síndic ha decidit investigar d’ofici la situació després que diversos grups ecologistes i pagesos hi contactessin per denunciar l’arrencament indiscriminat d’arbres per part d’empreses amb l’objectiu de fer-ne negoci. 

Mentrestant, el Parlament està tramitant una proposició de llei per protegir les oliveres monumentals que prohibeix comercialitzar-les i que preveu un règim de sancions amb multes de fins a 500.000 euros.

 De la seua banda, la Plataforma Salvem lo Montsià, que ha encapçalat amb altres agents del territori la lluita contra l’espoli d’oliveres a Ulldecona i a les terres del Sénia, celebra la implicació del Síndic i reclama una moratòria urgent que permeti frenar l’espoli mentre la llei no sigui una realitat.

Segons ha informat la institució en un comunicat, dijous un equip d’assessors de la Sindicatura es va desplaçar al Montsià i va mantenir reunions en què van participar, entre d’altres, l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, i representants de Gepec, Salvem lo Montsià i la Unió de Llauradors. 

A principi de juny diversos grups ecologistes i representants de pagesos de la zona van contactar amb el Síndic per traslladar-li que «és un fet continuat a les Terres de l’Ebre que empreses especialitzades en el mercadeig d’aquest patrimoni arrenquin oliveres monumentals i mil·lenàries d’incalculable valor històric, cultural i natural amb la idea de fer-ne negoci lucratiu». 

El Síndic de Greuges ha recollit les preocupacions que li van plantejar i es va comprometre a estudiar el cas amb profunditat, agilitat i rigor. 
En aquest sentit, i amb independència de la millora de la proposició de llei en el seu tràmit parlamentari, s’adreçarà als departaments de Territori i Agricultura per demanar que prenguin «mesures ràpides i fermes per aturar amb la màxima immediatesa l’espoli d’aquest patrimoni natural». 

Tot i que el Parlament està tramitant una proposició de llei per protegir les oliveres, els grups que s’han adreçat al Síndic assenyalen que el projecte només serviria per protegir algunes oliveres, sense tenir en compte elements paisatgístics i de sostenibilitat social, ambiental i econòmica del territori, i reclamen una llei general de protecció del patrimoni arbori com la que té el País Valencià.

La implicació del Síndic s’ha rebut amb satisfacció. El portaveu de la Plataforma Salvem lo Montsià, Jordi Monforte, s’ha mostrat confiat que el Govern agilitzarà la moratòria que reclamen per frenar l’arrencada de les oliveres, que en els darrers mesos s’ha incrementat davant l’impuls dels tràmits parlamentaris. 

Les oliveres monumentals són més cares de mantenir i més costoses alhora de produir oli, que és, alhora, molt preuat i del qual s’està registrant un increment de la demanda.

El 5 de juny el Parlament de Catalunya va constituir la ponència que ha d’elaborar la proposició de llei de protecció d’oliveres monumentals. El text vol protegir les oliveres amb segles d’edat i assegurar una gestió adequada i la permanència on són arrelades, prohibir explícitament la seva extracció, el trasplantament i la comercialització. 

La llei preveu crear una comissió tècnica, una llista d’oliveres i oliverars monumentals actualitzada anualment i els recursos destinats a la seva protecció i millora. La llei, que prohibeix «malmetre, matar, explantar o comercialitzar» aquestes oliveres, preveu un règim de sancions amb multes de fins a 500.000 euros.

Actualment hi ha més de 5.000 oliveres mil·lenàries inventariades al territori del Sénia. Cal recordar que el passat mes de desembre l’advocat Paco Zapater va engegar una campanya de recollida de signatures a la plataforma Change i va reunir fins a 98.740, que va presentar al Parlament el passat mes de març. 

Comentarios
Multimedia Diari