Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Jordina Bravo, artesana barretaire i dissenyadora: "Tothom pot trobar el seu barret"

Fa quatre anys que té un taller a Xerta (Baix Ebre) i també un punt de venda a L'Arca de l'Àvia, a Barcelona. Més informació a jordinabravo.com

Marina Pallás

Whatsapp
Jordina Bravo al seu taller. Un dels seus objectius propers és vendre també a través del seu web. Foto: Joan Revillas

Jordina Bravo al seu taller. Un dels seus objectius propers és vendre també a través del seu web. Foto: Joan Revillas

Jordina Bravo (Xerta, 1974) és artesana barretaire i dissenyadora. Ha estudiat disseny de moda i disseny d’estampació artística tèxtil, així com molts cursos de restauració de roba antiga o de flors de seda. Fa quatre anys que té un taller a Xerta (Baix Ebre) i també un punt de venda a L’Arca de l’Àvia, a Barcelona. Més informació a jordinabravo.com

- Vostè ha estat a diferents ciutats europees abans d’establir-se a les Terres de l’Ebre.

- Bé, mentre estudiava moda a la Llotja de Barcelona em van donar una beca per anar a París. Després dels estudis, he realitzat molts cursos de diferents tècniques de disseny. Un d’ells, per exemple, de feltre (tècnica per fer teixits a partir de la llana), a Hèlsinki.

- Com i quan va decidir tornar a les Terres de l’Ebre i muntar el seu propi taller?

- Va ser a poc a poc. La meua parella va venir a viure a Xerta i jo em vaig quedar un temps més a Barcelona. Però vaig tornar en quedar-me embarassada. Va anar sobre la marxa. D’això ja fa uns quinze anys i vaig començar a les golfes de la casa dels meus pares. A poc a poc, es va anar estenent el boca-orella i la gent m’anava coneixent.

- El boca-orella és important als inicis.

- Sí, i a les Terres de l’Ebre, en ser pobles petits, funciona molt més que en altres ciutats més grans.

- Va ser difícil començar?

- Al principi el taller no era la meua prioritat. Vull dir que primer posava la cura dels meus dos fills petits. Vaig començar a poc a poc, sense cap meta. Al principi no m’hauria pogut guanyar la vida d’això, però no era la meua intenció. Prioritzava els meus xiquets. A mesura que he anat tenint més temps, el taller ja ha anat a més. El taller Jordina Bravo de Xerta ara fa uns quatre anys que el tinc obert, i un cop a la setmana vaig a Barcelona a atendre les clientes d’allà.

- Per què es va especialitzar en barrets i capells?

- No és que m’especialitzés. És que faig barrets, directament. I dins dels barrets sí que em vaig especialitzar en núvies i en flors de seda. Sí que és cert que faig algun altre complement, però no sóc modista.

- Sempre li han agradat els barrets?

- Sí. Ja des de petita en portava i en tenia molts. Mentre estudiava moda vam fer una visita a una escola de Barcelona on feien planxa i restauració de moda antiga i també vam fer un curs d’especialitat en flors de seda. Em vaig apuntar i un dia van portar una barretaire de Londres i em va encantar l’experiència.

- Com definiria el seu estil?

- Sóc bastant eclèctica i versàtil. La gent em demana moltes coses diferents, de forma que m’adapto molt. Sóc força autodidacta. Però sí que és veritat que dins del meu estil sóc sofisticada i romàntica i una mica teatral.

 

- Sembla que últimament es veuen més barrets al carrer. Han tornat?

- Sí que han ressorgit. Jo crec que afavoreixen a tothom. Tothom pot trobar el seu barret i el seu capell. És com la roba, en funció de cadascú li quedarà millor un tipus de barret o un altre, però a tothom pot afavorir. El problema és que a la gent li fa vergonya. I el barret l’has de portar molt segur, amb ganes, si no, es nota.

- El barret és un element de l’imaginari col·lectiu associat a les pel·lícules antigues, per exemple.

- Sí. Els barrets són circulars, però jo crec que mai no han acabat de desaparèixer, sempre han estat aquí. Suposo que han passat a segon terme en algunes èpoques per la mateixa societat: la gent no es passa hores arreglant-se el cabell i sempre volem ser més pràctics. Però ara són més fàcils de portar.

Temas

  • EBRE

Lea También