Josep Baubí: «El nostre hospital de referència és el de Tortosa, no el Joan XXIII'

El representant veïnal al Consell Territorial de Salut demana l’execució del projecte d’accessibilitat i ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, alhora que s’afronti la manca d’especialistes al territori ebrenc

14 abril 2019 14:44 | Actualizado a 14 abril 2019 14:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Què és el Consell Territorial de Salut?
És un organisme representatiu no vinculant que aplega metges, infermers, sindicats, ajuntaments i veïns. Es va crear fa dos anys i mig per part del conseller Toni Comín, a cada regió sanitària. 

Quin és el seu objectiu?
Ens reunim dos cops a l’any i parlem de temes que preocupen de sanitat. L’objectiu és donar el màxim de transparència i informar els professionals i veïns amb un òrgan participatiu. El Departament mou molts milions. Els pressupostos de l’Hospital Verge de la Cinta de fa dos anys són de 90 milions d’euros. Però ara no sabem quins són els pressupostos, no ens els han presentat. A instàncies dels veïns ens vam reunir el passat mes de març. 

Creu que és útil.
Crec que és interessant poder tenir la nostra veu en un àmbit tan important com la salut pública.  Podem fer suggeriments.

Vostè va portar la veu el 2014 de la millora dels accessos de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.
Bé, el 2014 vam començar a treballar amb el delegat de Salut Ismael Piñas i el delegat del Govern Xavier Pallarés sobre el projecte de millora de l’hospital, d’accessos i de pàrquing. Vam proposar millorar l’accessibilitat amb un ascensor darrere dels antics cinemes Fémina i fer un pàrquing. Des de l’Ajuntament no ho veien viable, però mitjançant el CATAC vam començar a treballar. Finalment el Departament ho va prendre com a propi i es va donar una xifra: 35 milions d’euros. 

Per ara, res. 
Res de res. Les obres haurien d’haver començat a finals del 2018. Ens sorprèn que ens diguin que encara s’està fent l’avantprojecte. No ens aturarem. Ens mobilitzarem si no hi ha pressupostos per a la millora de l’hospital, tal com es van comprometre. Que no ens enganyen. Era un tema tancat. Tenim els mateixos drets que un altre territori. I hem de tenir clar que el nostre hospital de referència és l’Hospital de Tortosa, no el Joan XXIII.

Quines mancances troba principalment al centre?
Urgències està saturat. És prioritari ampliar-ho. S’ha de fer un estudi general de millora de tot l’hospital. Després, el 75% de gent que va a l’hospital són de fora de Tortosa i van en cotxe. No hi ha lloc. Estem donant un servei nefast. També rebutgem l’externalització de serveis que s’està fent, com de manteniment. S’ha de fer de forma pròpia. 

Com veu la salut a les Terres de l’Ebre? 
Estem patint la manca d’especialistes a tot el territori ebrenc, i això és molt greu. Som un territori comanche. La forma d’incentivar especialistes perquè vinguen aquí és econòmicament. Barcelona tira molt, però aquí tenim qualitat de vida. A Tortosa acaben cada any la carrera 50 infermers. I marxen d’aquí. 

Darrerament algunes especialitats als CAP han canviat de lloc.
És un nyap. No entenem que vulguen despullar un sant per vestir-ne un altre. No tenim res en contra de Roquetes, però aquesta no és la solució. El CAP de Roquetes està sobredimensionat perquè havien de fer l’hospital nou al costat. Ara volen omplir un edifici buit.

Comentarios
Multimedia Diari