Josep Baubí: «Mentre formem part de Tarragona no aixecarem el cap»

Entrevista a Josep Baubí, president de la demarcació Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que ha exercit 35 anys de periodista i ha treballat com a corresponsal a l’Ebre de Catalunya Ràdio

15 julio 2019 07:00 | Actualizado a 20 julio 2019 14:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Com a periodista de primera línia i gran coneixedor del territori, quina és la seva percepció en relació amb el despoblament rural?

És una mort anunciada. No s’ha fet gran cosa; s’han parlat moltes vegades del reequilibri territorial però la realitat és molt diferent. Les Terres de l’Ebre ja no arribem als 180.000 habitants.

Per què hem arribat on som, perdent població de forma continuada?

Perquè no hi ha independència política. Mentre depenguem de la província de Tarragona a les Terres de l’Ebre no aixecarem el cap. Mentre que el Camp de Tarragona creix, les Terres de l’Ebre anem minvant en població i en recursos. Fa anys que estem deixats de la mà de Déu. Tenim infraestructures tercermundistes. Encara avui tenim un tram de via única al corredor del Mediterrani entre l’Hospitalet de l’Infant i Tarragona, per on passen tots els trens. És lamentable que des de Riba-roja o des d’Ulldecona per arribar a Barcelona necessitem 3 hores. I en canvi entre Girona i Barcelona costa 38 minuts. Barcelona sempre ha mirat cap al nord. I per a Madrid sempre hem sigut un forat negre quant a inversions. Per què aquesta vegada el president de la Diputació de Tarragona no ha sigut un ebrenc? Fa 30 anys del minitransvasament de l’Ebre a Tarragona, que només ha servit per fer créixer el Camp de Tarragona i empobrir les Terres de l’Ebre.

Per revertir el greu problema del despoblament, creu que existeixen formes d’actuació efectives?

Ho veig difícil però m’agradaria ser optimista. Cal una actuació conjunta de les quatre comarques per evitar que els joves marxin a treballar fora i conjuntament promocionar la zona, ja que des de Tarragona o Barcelona poc es fa en aquest sentit. Dels milers de turistes que cada any visiten la Costa Daurada només un 5% coneixen el Delta de l’Ebre. Cal unitat política i ajudes efectives de Madrid i Barcelona. L’anell viari del Delta de l’Ebre fa anys que està pendent. Un altre exemple és el mal estat de carretera que uneix Poblenou i la Ràpita.

La premsa i els mitjans de comunicació de les Terres de l’Ebre tenen molta força però en parlen molt poc, d’aquest problema del despoblament. Per què?

Penso que la gent està resignada. No s’ha sabut aprofitar el moviment social del transvasament de l’Ebre dels anys 2000. No podem ser les comarques d’abocadors de subministradors energètics del país. I la premsa ha passat moments molt complicats, tot i que darrerament la cosa sembla que millora. Hem de donar a conèixer al país i l’Estat les problemàtiques de les Terres de l’Ebre. Tenim molt de futur però ens ho hem de creure.

Quines solucions veu per aplicar-les immediatament?

Cal una discriminació positiva cap a les nostres terres i la millora en infraestructures per aconseguir que siguen la cruïlla del Països de parla catalana al Mediterrani. Cal que el Corredor del Mediterrani funcioni d’una vegada i fer una aposta clara d’inversions per a les nostres terres.

Creu que les Terres de l’Ebre se’n sortiran?

Hi crec i sóc optimista. Però els nostres polítics s’ho han de creure. Som un territori de qualitat, Reserva de la Biosfera, i cal donar-lo a conèixer. El futur no passa per parcs eòlics, energia nuclear i abocadors.

Comentarios
Multimedia Diari