Más de Ebre

Josep Lleixà: «tinc 90 anys i fa mig segle que envio a Madrid les dades meteorològiques»

Tradició centenària. Godall (Montsià) disposa 
de dades meteorològiques des de l’any 1917

NÚRIA MESEGUER FERRÉ

Whatsapp
Josep Lleixà, amb el pluviòmetre que té al pati de casa seva. FOTO: JOAN REVILLAS

Josep Lleixà, amb el pluviòmetre que té al pati de casa seva. FOTO: JOAN REVILLAS

Josep Lleixà és un veí de Godall de noranta anys. Pagès de naixement, durant 25 anys també va ser el carter del poble, i paral·lelament als dos oficis també ostenta la posició: «d’home del temps». I això últim quasi de manera accidental, com qui no vol la cosa, però 50 anys li ha durat. Lleixà tot i la seva edat, viu sol a la seva casa de sempre; la casa on va viure amb la seva dona tota la vida i va criar al seu fill. És antiga i té un toc senyorial amb sostres alts i terra hidràulics, ubicada a l’entrada del poble. «Abans aquí teníem les bótes de vi i també un molí», afegeix Lleixà assenyalant amb la muleta. «Godall era un poble amb una gran tradició de vi, fins i tot fèiem xampany», explica amb la mascareta posada, i avisava: «estic una mica sord, i això de no veure la cara no ajuda per saber el què diuen».

L’afició a la meteorologia va arribar quan Carles Albiol, un veí del poble, li va demanar si es podia encarregar de portar l’observatori meteorològic. Lleixà va accedir-hi, i va ser així com va començar. «L’AEMET (Agencia Estatal de Meteorología) m’envia aquests quaderns i jo els completo». Als llibrets s’hi pot llegir «Cuadernos de Lluvia», dins està separat per mesos, i cada mes té diferents taulers amb vàries categories: «lluvia, llovizna, granizo, nieve, chubasco, rocio...». «Abans apuntava tota mena d’afers, quan florien els ametllers, quan arribaven les orenetes, el vent...», recorda Lleixa. Però ara amb l’edat ja únicament apunta les pluges.

6 generacions de meteoròlegs

La tradició meteorològica de Godall va molt més enllà de Josep Lleixà, i és que el municipi disposa de dades des de l’abril de 1917. Llavors l’encarregat era Jacint Albiol que va estar al càrrec fins a l’any 1936. A causa de la guerra l’observatori va deixar de funcionar fins 1940, quan Mariano Matamoros la va tornar a posar en actiu. Sis generacions i una gran tradició, ha fet que el municipi de Godall envies any rere any, els resultats meteorològics a l’AEMET de Madrid. Testimoni que encara ostenta el quasi centenari Josep Lleixà, però també reconeix que: «és hora de busca un successor».

Comentarios

Lea También