Josep Lleixà: «tinc 90 anys i fa mig segle que envio a Madrid les dades meteorològiques»

Tradició centenària. Godall (Montsià) disposa 
de dades meteorològiques des de l’any 1917

01 marzo 2021 11:30 | Actualizado a 01 marzo 2021 12:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Josep Lleixà és un veí de Godall de noranta anys. Pagès de naixement, durant 25 anys també va ser el carter del poble, i paral·lelament als dos oficis també ostenta la posició: «d’home del temps». I això últim quasi de manera accidental, com qui no vol la cosa, però 50 anys li ha durat. Lleixà tot i la seva edat, viu sol a la seva casa de sempre; la casa on va viure amb la seva dona tota la vida i va criar al seu fill. És antiga i té un toc senyorial amb sostres alts i terra hidràulics, ubicada a l’entrada del poble. «Abans aquí teníem les bótes de vi i també un molí», afegeix Lleixà assenyalant amb la muleta. «Godall era un poble amb una gran tradició de vi, fins i tot fèiem xampany», explica amb la mascareta posada, i avisava: «estic una mica sord, i això de no veure la cara no ajuda per saber el què diuen».

L’afició a la meteorologia va arribar quan Carles Albiol, un veí del poble, li va demanar si es podia encarregar de portar l’observatori meteorològic. Lleixà va accedir-hi, i va ser així com va començar. «L’AEMET (Agencia Estatal de Meteorología) m’envia aquests quaderns i jo els completo». Als llibrets s’hi pot llegir «Cuadernos de Lluvia», dins està separat per mesos, i cada mes té diferents taulers amb vàries categories: «lluvia, llovizna, granizo, nieve, chubasco, rocio...». «Abans apuntava tota mena d’afers, quan florien els ametllers, quan arribaven les orenetes, el vent...», recorda Lleixa. Però ara amb l’edat ja únicament apunta les pluges.

6 generacions de meteoròlegs

La tradició meteorològica de Godall va molt més enllà de Josep Lleixà, i és que el municipi disposa de dades des de l’abril de 1917. Llavors l’encarregat era Jacint Albiol que va estar al càrrec fins a l’any 1936. A causa de la guerra l’observatori va deixar de funcionar fins 1940, quan Mariano Matamoros la va tornar a posar en actiu. Sis generacions i una gran tradició, ha fet que el municipi de Godall envies any rere any, els resultats meteorològics a l’AEMET de Madrid. Testimoni que encara ostenta el quasi centenari Josep Lleixà, però també reconeix que: «és hora de busca un successor».

Comentarios
Multimedia Diari