JxSí es divideix al Parlament pel monument franquista de Tortosa

La Cambra insta l'Ajuntament a retirar el monument per un vot de marge

19 mayo 2017 20:05 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els diputats de JxSí s'han dividit aquest dijous per una moció de la CUP que insta l'Ajuntament de Tortosa (Tarragona) a retirar "sense cap tipus de consulta o dilació" el monument franquista que commemora la victòria del bàndol nacional durant la Batalla de l'Ebre.

CDC, que governa a Tortosa, defensa una consulta popular --que ja ha aprovat el consistori-- abans de prendre una decisió sobre el monument, mentre que altres membres de la coalició de JxSí són partidaris de la retirada immediata.

La moció ha prosperat amb 43 vots favorables, 42 'no' i 46 abstencions; a JxSí hi ha hagut vots en tots els sentits: en contra --liderats per l'opinió de CDC--, abstencions --liderats per l'opinió d'ERC--, i vots a favor d'independents com Lluís Llach.

Una exemple de la disparitat de criteris a JxSí ha estat la Mesa del Parlament: Carme Forcadell ha votat a favor de la retirada immediata del monument; Lluís Corominas i Ramona Barrufet (CDC), en contra i Anna Simó (ERC) s'ha abstingut.

Un altre exemple de divisió d'opinions ha estat el Govern: el president Carles Puigdemont i la consellera Neus Munté han votat en contra de retirar el monument, seguint el criteri del seu partit, CDC; el vicepresident, Oriol Junqueras, s'ha abstingut, seguint el criteri d'ERC; i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, que és independent, ha votat a favor.

L'opinió majoritària a JxSí ha estat el 'no', liderat per CDC, i l'abstenció, auspiciada per ERC, i els vots a favor --els que menys--, els han protagonitzat els diputats independents: Llach, Forcadell, Eduardo Reyes, Montserrat Palau, Oriol Amat i Anna Caula.

Altres independents s'han abstingut com Germà Bel, Josep Maria Forné, Fabián Mohedano i Chakir el Homrani, i diputats de JxSí amb carnet de partit que no sigui ERC o CDC també han votat dispars: Magda Casamitjana (MES) ha apostat per l'abstenció, i els dirigents de Demòcrates, Antoni Castellà i Titon Laïlla, han votat en contra.

La portaveu de JxSí, Marta Rovira, és l'encarregada en les votacions d'aixecar la mà i marcar el sentit del vot del grup; en aquest cas no ha donat cap consigna, simbolitzant que en aquest cas la coalició apostava per la llibertat de vot dels seus membres.

Respecte a la resta de partits, la CUP, el PSC i SíQueEsPot han votat a favor; el PP ha votat en contra, i C's s'ha abstingut. 

La diputada de JxSí Montserrat Palau (independent) ha exposat els arguments del seu grup a favor del conjunt de la moció, excepte en el punt referent al monument franquista: "Som un grup heterogeni i divers i, en alguns dels punts, no estem del tot d'acord".

La també diputada de JxSí i primera tinent d'alcalde de Tortosa, Meritxell Roigé (CDC), ha defensat el 'no' a aquest punt per "atacar l'autonomia local" i anar en contra de consultar als ciutadans del seu municipi el futur del monument.

"Quan diuen alguns que no fa falta fer la consulta sinó complir la Llei, ens recorden al que ens diuen a nosaltres des de l'Estat", ha comparat. 

En declaracions als periodistes des dels passadissos del Parlament, Mireia Boya (CUP), ha celebrat el resultat de la votació, i ha criticat, en al·lusió a Tortosa i altres ajuntaments, que fins i tot queden alcaldes "filofranquistes".

"Hi ha molts alcaldes del país que són filofranquistes i no tenen la valentia de retirar símbols i noms de carrers --franquistes-- i restituir la memòria dels que van ser represaliats", ha sentenciat.

Comentarios
Multimedia Diari