Kronospan eleva a 230 milions la inversió en la planta del Catalunya Sud

La multinacional de fabricació de taulers de fusta accelera els treballs per adequar els terrenys on s’aixecarà la indústria

13 noviembre 2021 19:40 | Actualizado a 15 noviembre 2021 10:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un mes després de l’anunci de la seua implantació a Tortosa, la multinacional Kronospan accelera els treballs de moviment de terres al polígon Catalunya Sud per complir els terminis previstos i poder treure el primer tauler de fusta reciclada de la nova planta el desembre del 2022. Aquesta fase prèvia de treballs s’allargarà fins a gener o febrer, per passar llavors a construir la fàbrica pròpiament dita.

La multinacional, amb quaranta fàbriques arreu del món, compta amb dues plantes a la província de Burgos i feia temps que volia implantar-se a Catalunya, per situar-se també prop de clients i proveïdors de França. Després de buscar durant dos anys el millor emplaçament, es van acabar decidint per Tortosa. Una de les claus per aquesta implantació ha estat la disponibilitat immediata dels terrenys necessaris. I és que la indústria necessita d’una gran extensió per dur a terme la seua activitat. En el cas del Catalunya Sud, disposa ja de 25 hectàrees. A més de la fàbrica, s’hi requereix una gran àrea a l’aire lliure que anomenen el parc de la fusta, on els camions descarreguen i s’acumula la matèria primera. A més, l’empresa compta amb una reserva de terreny per possibles futures ampliacions de l’’activitat, segons detallen fonts de la companyia al Diari.

Amb l’avenç del projecte, des de Kronospan han actualitzat la inversió prevista. Així, si inicialment es va parlar de 180 o 200 milions d’euros, ara la dotació s’eleva a més de 230 milions.

A Tortosa hi està treballant ja el responsable del projecte i l’empresa ha contractat els primers tècnics, mentre està acabant el procés per adjudicar els treballs a l’empresa constructora. També ha llogat una nau propera als terrenys que està acabat d’adequar, per establir-hi una seu temporal, fins a tenir construïda la nova fàbrica.

Per més endavant deixen els processos de selecció del gruix de personal, un total de 183 treballadors, que correspondrà principalment a operaris de la fàbrica. I és que part del treball administratiu es durà a terme des de la seu de la companyia a Burgos.

Taulers de partícules

A Tortosa, Kronospan fabricarà taulers de partícules fets íntegrament amb fusta reciclada, del mateix tipus que es produeix en una de les dos indústries de Burgos. La matèria primera són palets industrials o fustes procedents de punts de reciclatge, que són servits a l’empresa per gestors especialitzats.

Pel que fa als clients d’aquest tipus de taulers, són principalment fabricants de mobles de cuina i bany, i moble auxiliar de la llar.

Segons confirmen fonts de Kronospan, qualsevol de les seues implantacions porta associat un gran volum d’activitat complementària al voltant, formant fins i tot clústers. Tallers, camioners, auxiliars i d’altres activitats. «Per cada lloc de treball directe, se’n creen entre cinc i deu d’indirectes», comenten des de l’empresa. A tall d’exemple, l’activitat a la planta de Burgos requereix l’entrada i sortida de les instal·lacions de fins a 110 camions externs diaris.

Abans, durant el procés de construcció, també es preveu un gran volum d’activitat que repercutirà a la zona. Així per exemple, l’empresa ha entrat en contacte amb hotels del territori per poder allotjar els centenars treballadors especialitats que vindran de fora.

Per la seva banda, alguns clients ja han mostrat interès per poder instal·lar-se prop de la futura planta de Tortosa, ja que la proximitat permet reduir els costos de transport i logística, entre d’altres.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Tortosa s’ha contactat amb la Generalitat i en concret amb l’Institut Català del Sòl (Incasol) per començar a treballar en l’ampliació del polígon Catalunya Sud.

Comentarios
Multimedia Diari