L'Agència de Residus fixarà el 2017 l'abast de la neteja al terreny d'Ercros

Després d´una dècada d'estudis i informes presentats per Ercros, la Generalitat decidirà l'àrea dels sòls de la fàbrica a descontaminar

19 mayo 2017 18:59 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Agència Catalana de Residus (ACR) de la Generalitat disposarà a finals d’any de tots els estudis de caracterització dels sòls i aigües subterrànies de la fàbrica química d’Ercros de Flix. A partir de llavors, amb tota la informació, determinarà si declara sòl contaminat un o més àrees de les 34 hectàrees en estudi. Si es promou la declaració, Ercros té l’obligació de presentar, finançar i executar un projecte de descontaminació. També es determinarà, si cal, en quins àmbits del recinte es podrà operar i en quines condicions. L’execució del projecte, ha defensat al Diari el director de l’ACR, Josep Maria Tost, és independent a que l’empresa química decideixi abandonar la seva activitat al municipi.

En tot cas, assegura que l’abocament històric de la planta «no era terra endins sinó al riu», que va crear la muntanya de llots tòxics acabada de retirar el 2015. Dels informes presentats, continua, es desprèn que uns part dels terrenys estan contaminats per l’activitat química que s’hi ha desenvolupat, «però no hi ha colgat material tòxic sota la fàbrica» més enllà del sòl declarat contaminat el 2011. Tampoc dels informes se’n desprèn risc per a la població, afegeix.

L’any 2007, l’ACR va iniciar un expedient informació de la qualitat del sòl. La zona afectada és d’unes 46 hectàrees, 34 del recinte de la fàbrica d’Ercros, i 12 hectàrees del sector immediatament posterior, anomenat recinte Dipòsits-L’Aubal.

L’abast del sector de la fàbrica d’Ercros ha obligat a dividir en tres sectors la realització dels estudis.

Entre 2009 i 2015 es va presentar la documentació referent al sector occidental. La situació de risc derivada del nivell de contaminació detectat als sòls s’ha determinat, de manera preliminar, com a acceptable, indica l’ACR, considerant que es tracta de terrenys d’ús industrial.

L’anàlisi determina el nivell de risc aptes o no aptes per a la salut. En un espai concret del sector occidental, l’esmentat magatzem exterior, s’estima com a temps màxim acceptable per a la salut una estada no superior als 25 minuts/dia. En zones properes –plantes i subplantes–, el temps d’exposició acceptable és d’entre 2 i 6 hores/dia.

Entre 2012 i 2015 Ercros va presentar una proposta d’investigació dels sectors central i oriental de la fàbrica, que s’ha desenvolupat i s’està complementant. En aquest cas, l’ARC indicà també de forma preliminar el risc és acceptable.

Comentarios
Multimedia Diari