Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L'Ajuntament d'Amposta contracta fins a finals d'any 50 veïns a l'atur amb necessitat d'ingressos

El consistori posa en marxa un pla propi, amb 215.000 euros aquest 2016, per vincular la prestació dels serveis socials amb les polítiques d'ocupació

ACN

Whatsapp
Façana de l´ajuntament d´Amposta.  FOTO: JOAN REVILLAS

Façana de l´ajuntament d´Amposta. FOTO: JOAN REVILLAS

Una cinquantena de veïns d'Amposta a l'atur i amb necessitat d'ingressos treballaran contractats per l'Ajuntament entre un i tres mesos, fins a final d'any, cobrant un salari net d'uns 950 euros. La mesura forma part del nou "pla d'ocupació social" endegat pel govern municipal finançat exclusivament amb recursos propis: uns 215.000 euros aquest 2016. Els contractats faran feines d'obra via pública –com la construcció de voreres-, manteniment d'equipaments municipals o actuacions de neteja viària. L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, ha subratllat que es tracta d'un pla pioner a les Terres de l'Ebre en la mesura que vol acabar donant sortida a les necessitats de recursos detectades pels serveis socials a través de polítiques actives d'ocupació que permetin les persones més vulnerables i amb problemes d'integració al mercat laboral poder accedir a un contracte i obtenir ingressos per la seva feina.

Els primers nou treballadors, operaris, es van incorporar a la feina el passat 5 de setembre i la resta ho fan gradualment fins el pròxim 3 d'octubre. Seran dinou peons d'obra, onze de neteja viària, deu de serralleria –que s'encarregaran de manteniment d'instal·lacions esportives-, vuit de neteja d'equipaments i dos encarregats. Tot i que la majoria tindran contractes de tres mesos, en alguns casos seran d'un o dos mesos. Inicialment, el pla estava previst per a 30 persones però el govern municipal l'ha decidit ampliar a 50 -109 mensualitats en total- davant la constatació de situacions de "drama familiar" en molts casos.

De fet, després d'aprovar les bases reguladores i obrir la convocatòria, el consistori va rebre per aquests llocs un total de 104 sol·licituds. Els aspirants havien d'acreditar la seva inscripció de l'Oficina d'Ocupació com a aturats, no percebre més de 450 euros mensuals i estar empadronats al municipi, almenys des de fa dos anys. Durant el procés es van sol·licitar informes als Serveis Socials i a Polítiques d'Ocupació del consistori, per puntuar els casos concrets d'acord amb un barem. L'alcalde ha subratllat "l'èxit del procés de selecció" per la "transparència" a l'hora d'elaborar la llista de seleccionats pels llocs.

Per a Tomàs, però, la gran virtut de la iniciativa, que qualifica de "pionera" a les Terres de l'Ebre, és la possibilitat d'integrar transversalment les tasques de Serveis Socials amb les de Polítiques d'Ocupació. El procés, apunta, ha permès detectar "mancances" en aquest sentit. La idea és que les persones amb risc d'exclusió que passin per serveis socials puguin disposar d'un projecte en l'àmbit de Polítiques d'Ocupació. "Vinculem els plans d'ocupació propis amb la necessitat de la gent de disposar d'ingressos, de sentir-se valorada i empoderada". En altres paraules: "treure el màxim de gent dels serveis socials". A més, indica, permet de forma "transversal" solucionar problemes de neteja, reparar voreres o actuacions al municipi necessàries permetent que aquests veïns se sentin "integrats" en la millora del municipi. "Hem de treballar en la línia que la gent no senti que l'estàs subvencionant li fas algun favor, sinó que poses a disposició d'ells una eina i que la puguin utilitzar", assegura.

Només quatre persones amb els informes de serveis socials no van presentar els documents per optar a aquests contractes. Tomàs assegura que prenen nota d'aquests casos i treballaran per evitar-los. Admet també que els contractes d'un sol mes es queden "curts" i es prioritzaran els de dos o tres en les següents convocatòries. "Volem fer plans d'ocupació curs però amb impacte per a la gent", justifica. Segons ha afegit, després d'ampliar la convocatòria de places inicials, el govern municipal treballarà l'any vinent per eixamplar el radi d'acció d'aquests plans destinant-hi tots els recursos que s'abocaven a mesures similars sovint adreçades a sectors amb una major demanda d'ocupació que els casos amb risc d'exclusió.

 

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También