L’Ajuntament de Flix inicia els tràmits per gestionar la central hidroelèctrica

El consistori vol crear una empresa mixta, amb capital públic i privat, i reobrir el canal de navegació, ara inhabilitat

02 enero 2021 22:20 | Actualizado a 05 enero 2021 11:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Flix està estudiant la fórmula per iniciar els tràmits per gestionar la central hidroelèctrica del municipi. Una sentència de l’Audiència Nacional avala el retorn a l’Estat de les centrals després d’un màxim de 75 anys en mans privades. En cas que així fos, la concessió del cas de Flix podria acabar el 2023, segons ha apuntat el regidor de transició energètica Xavier Sabaté, i l’Ajuntament vol abordar-ne totes les possibilitats al respecte.

«La sentència de l’Audiència que sosté que les concessions no poden tenir més de 75 anys és molt important per a un municipi com Flix», expressa al Diari el regidor Xavier Sabaté.

Per la central hi han passat moltes generacions de flixancos i riberencs en les darrers dècades i ha marcat la dinàmica del municipi durant molt de temps.

Per aconseguir la concessió, i al marge de la sentència, l’Ajuntament també s’avalia en una recent moció del Parlament de Catalunya. El punt sis de la moció del Parlament sobre la transició energètica insta el Govern de la Generalitat a «recuperar per a la gestió pública les concessions administratives dels aprofitaments de les centrals hidroelèctriques quan acabin el període concessionat, mitjançant la creació d’una empresa pública participada per totes les administracions afectades». El mateix Sabaté va participar en la redacció d’aquesta moció.

Si l’Ajuntament guanyés la concessió de la central, l’opció de Sabaté per gestionar la central és clara: crear una empresa mixta entre el consistori i una empresa que es presente al concurs. «És una fórmula molt interessant, perquè considero que es preserva l’interès públic i no sols els beneficis si té majoria l’ajuntament. La finalitat principal no és l’obtenció de beneficis, de forma que la part privada pot portar el ‘know-how’ i la innovació i l’ajuntament per exemple pot ocupar-se d’aspectes més socials. És una fórmula que funcionaria», considera el regidor Sabaté. «Tenim dos avals molt importants: la sentència judicial i la voluntat del Parlament».

Davant d’aquesta possibilitat, el regidor explica que el 2023 ja és molt a prop i cal preparar la documentació i estudiar-ho amb antelació. «Ja ho hem comunicat a Endesa», apunta, «però la companyia considera que la concessió acabaria el 2047, 99 anys després d’arrencar la central el 1948».

Ni Endesa ni la CHE han confirmat que la data de venciment puga ser el 2023. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre apunta al Diari que a la majoria de centrals hidroelèctriques finalitza la concessió després de 75 anys però a comptar des de la llei d’aigües de 1985. Si així fos, el cas de Flix seria el 2060.

Que l’ajuntament passés a gestionar en part la central hidràulica revertiria positivament en el poble, segons apunta el regidor. La presa atura l’aigua, passa per sota de la muntanya i allí és on hi ha el salt i la turbina. Però hi ha un segon túnel anomenat al municipi canal de navegació, que permet la navegació fluvial des de Riba-roja d’Ebre. Ara està inhabilitat des de fa anys i no s’ha reobert.

«Creiem que era un atractiu per al municipi. Si la gestió fos de l’Ajuntament això no passaria i es reobriria, i el meandre de Flix tindria més aigua de forma regular perquè no es buscaria tenir solament beneficis», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari