L’Ajuntament de Tortosa descataloga del POUM el monument franquista

Tots els grups excepte Ciutadans donen suport a la modificació del catàleg. Ara és el torn de la Comissió d’Urbanisme

24 octubre 2020 09:30 | Actualizado a 09 enero 2021 23:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir en un ple extraordinari, amb l’únic vot contrari del regidor de Ciutadans, la modificació del POUM per retirar el monument franquista del riu Ebre del catàleg d’edificis i conjunts històrics i artístics. El Departament de Justícia s’ha compromès pagar i executar la retirada del monòlit un cop acabi aquest tràmit, que ha de donar per definitiu la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre.

Així, ahir es va aprovar retirar el monument com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català. Després que al febrer se n’aprovés la modificació inicial, l’Ajuntament havia requerit informes als organismes afectats (Departament de Cultura, direcció general de Memòria Històrica i Confederació Hidrogràfica de l’Ebre), que ara, una vegada rebuts sense que hi observen cap objecció, permeten continuar la tramitació i trametre l’expedient a la Comissió d’Urbanisme perquè en faça l’aprovació definitiva.

El ple d’ahir va estar marcat per molts retrets sobre la consulta popular referent al monòlit de fa quatre anys i per la inacció d’uns i altres. El regidor de la CUP Sergi Arnau va recordar que el 2016 es va realitzar la consulta, «que per a nosaltres va ser un error de les esquerres tortosines que es va deixar arrossegar per la manca de voluntat de la dreta tortosina per retirar el monument, i ara ni els seus promotors defensen la consulta. La CUP ens vam quedar soles defensant que el referèndum era un insult a la memòria històrica i a l’antifeixisme». Davant d’això l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va explicar que: «en aquell moment no es podia fer res, l’Ajuntament no era ni és propietari. Per això a la consulta es preguntava què s’havia d’impulsar, no executar. Qui el va catalogar no va ser cap govern de CiU, que estava a l’oposició i no hi va donar suport. Si existeix una llei, nosaltres complirem la normativa, però no hem defensat ni una cosa ni l’altra, ni n’hem fet campanya».

El regidor de Ciutadans Miquel Albacar va defensar el valor arquitectònic i que es van retirar els símbols feixistes del monòlit anys enrere. «Jo esperava que s’impulsaria la reinterpretació. S’ha d’escoltar la gent de la consulta i actuar en conseqüència. El nostre vot és en contra perquè la majoria de la gent va votar mantenir el monument». ERC per la seua banda va posar en valor el paper de Justícia. «Hem d’estar d’enhorabona que finalment es descatalogue. La Generalitat ha intentat esbrinar jurídicament de qui és, que és propietat de l’Estat, i ha començat la tramitació per treure’l. No és inacció de la Generalitat sinó que assumeix allò que l’Estat no vol fer».

El portaveu de Movem, Jordi Jordan, va expressar que «el que ens agradaria és que el Govern català i el de l’Estat deixessen de llençar-se els trastos uns contra els altres i actuar d’una forma determinada i acabar amb aquest episodi». Per la seua banda el regidor del PSC Enric Roig va considerar que «si algú ha fet alguna cosa per la memòria històrica ha sigut els socialistes. Encara estem esperant la Llei de Memòria Històrica del Parlament, que no ha fet els deures».

La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa per la seua banda ha valorat positivament el que va aprovar el ple. «Ho entenem com el primer pas necessari i imprescindible cap a la seua retirada definitiva. No podem fer altra cosa que viure-ho com una petita victòria després de tants anys de lluita», han expressat.

Comentarios
Multimedia Diari