L'Ajuntament de Tortosa atorga al departament de Justícia la llicència d'obres per retirar el monument del riu

L'aprovació s'ha fet una vegada, aquest dimecres, el departament de Justícia ha respost els requeriments que la CHE i l'ACA feien al projecte

24 febrero 2021 18:39 | Actualizado a 24 febrero 2021 19:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'Ajuntament de Tortosa ha aprovat la llicència d'obres demanada pel departament de Justícia de la Generalitat per a poder dur a terme el projecte de desmuntatge del monument situat a la llera del riu al seu pas per la ciutat. La concessió s'ha fet aquest dimecres, el mateix dia que el departament de Justícia ha donat resposta al requeriment de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

No es podia tramitar abans ja que el departament de Justícia no havia respost fins avui a les 16.02 hores als requeriments de la CHE i de l'ACA, segons ha informat l'Ajuntament de Tortosa. El permís d'obres incorpora com a condició necessària que el sol·licitant haja obtingut la prèvia i preceptiva autorització de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i de l'Agència Catalana de l'Aigua, tant pel que fa a l'ocupació del domini públic hidràulic com pel que fa a les possibles condicions generals i particulars que establisca l'informe en relació a l'execució de l'obra.

L'informe de la CHE dictamina que "al respecto de la pila sobre la que se erige el monumento, el proyecto deberá contemplar su retirada, salvo que se contemple su reutilización como elemento de una infraestructura de paso".

En aquest sentit, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha demanat en diverses ocasions al govern de la Generalitat que el projecte de retirada vaja acompanyat de la construcció d'una passarel·la per a vianants que connecte el barri de Ferreries amb el centre històric. Així li va traslladar en persona al vicepresident Pere Aragonès, i a la consellera de Justícia, Esther Capella, aprofitant la seua visita a Tortosa el 20 de novembre passat. De la mateixa manera, també ho ha sol·licitat per escrit al govern de la Generalitat, amb respectives cartes on demana que es fixe com a prioritat "el restabliment de l'origen de la pilastra que sosté el monument i que la guerra va destruir: un pas per als ciutadans".

La junta de govern local per la qual s'ha atorgat la llicència ha tingut lloc abans de conèixer l'existència de la carta de la consellera de Justícia, filtrada als mitjans de comunicació.

«No li demano pas que aplaudeixi la iniciativa del Govern, però li agrairé que desisteixi de maniobres burocràtiques per entorpir, dilatar o intentar evitar la retirada per la porta del darrere», deia Capella a Roigé a la carta. "Lamento dir-li que la construcció de ponts no forma part de les competències del Departament".

En relació a aquesta carta, no consta que l'Ajuntament de Tortosa haja rebut cap carta. Per aquestmotiu, l'alcaldessa ha lamentat les formes emprades per la consellera: "entenem que esta manera d'actuar no forma part de la lleialtat institucional que cal tindre sempre entre administracions. La consellera m'ha tingut sempre a la seua disposició i, de fet, s'ha posat en contacte amb mi en diverses ocasions, i si m'hagués trucat, que és el que correspondria, hauria sabut que no s'atorgava la llicència per manca de diligència del departament, ja que fins a avui no han respost els requeriments de la Confederació Hidrogràfica. Un cop han respost els requeriments fets per altres organismes, aliens a l'Ajuntmament de Tortosa, la CHE i l'ACA, l'Ajuntament de Tortosa ha pogut concedir la llicència de manera immediata", ha conclòs l'alcaldessa

Comentarios
Multimedia Diari