L'Aldea consulta els veïns per a la reforma de l'antiga carretera N-340

Fins al 22 d'agost els ciutadans poden votar el disseny que prefereixen per a la travessera de tres quilòmetres, ara avinguda Catalunya

19 mayo 2017 22:04 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La posada en servei de la variant de la carretera N-340 a l’Aldea, fa vora dos anys, va obrir una nova etapa en aquesta població del Baix Ebre, la vida de la qual va girar durant prop d’un segle al voltant d’aquesta via.

El desviament dels milers de vehicles que travessaven el nucli urbà cada dia ha canviat la fesomia i la rutina del poble, el qual ha guanyat en seguretat viària i en tranquil·litat però que ara es veu obligat a reinventar-se.

Un pas necessari és la reformulació dels vora tres quilòmetres de la travessera de l’antiga 340, ara avinguda Catalunya, en una via urbana i integrada a l’entorn.

L’Ajuntament de l’Aldea culmina aquests dies un procés de participació ciutadana, en el que els veïns poden dir la seva sobre com volen que sigui l’avinguda Catalunya i quins serveis o elements ha de tenir.

Hi ha de termini fins al dia 22 d’agost per votar i presentar les propostes, en una urna que hi ha a l’Ajuntament. L’últim dia, i aprofitant la celebració aquests dies de les festes majors, l’urna s’instal·larà al recinte de ball perquè els veïns hi puguin dipositar les butlletes repartides des del consistori.

 

Les opcions

Pel que fa al disseny de l’avinguda Catalunya, hi ha dos propostes bàsiques (A i B). La Proposta A estableix una circulació central de vehicles, amb voreres més amples i amb un disseny més adaptat al comerç.

La Proposta B disposa de passeig central amb voreres més estretes i més enfocat al lleure. Aquestes propostes es poden complementar amb totes les idees que els veïns han fet arribar amb les butlletes de participació ciutadana.

A la butlleta per poder participar directament amb els projectes, a més es pot dir si es desitja o no zona arbrada, carril bici, nou enllumenat, mobiliari urbà i per últim, si amb el nou disseny es vol mantenir o s’ha de desmuntar l’estructura de l’antic pont del ferrocarril.

Un cop acabat el procés de participació ciutadana, l’Ajuntament impulsarà la redacció del projecte, tenint en compte l’opinió expressada pels veïns.

«Volem que hi hagi la màxima participació dels veïns perquè és una qüestió molt important per al futur del municipi», explica al Diari l’alcalde de l’Aldea, Dani Andreu.

L’Ajuntament calcula que l’obra tindrà un cost d’entre 6 i 8 milions d’euros i la reforma no es completarà del tot fins d’aquí a més d’una dècada, després de diverses fases d’actuació. «Després del procés participatiu l’objectiu serà l’encàrrec del projecte i la definició de les fases i prioritats», detalla Andreu.

 

Foment

Els fons s’hauran d’aconseguir a través de diferents vies i administracions. L’Ajuntament de l’Aldea fa temps que reclama al Ministeri de Foment una partida inicial d’uns 612.000 euros per tal de poder arrencar amb les actuacions. «Es tracta dels 204.000 euros per quilòmetre que ens corresponen per l’arranjament d’antigues carreteres que són vies urbanes, atenent a una ordre ministerial del mateix Foment de l’any 2003», remarca l’alcalde.

Segons assenyala, el municipi viu ara un «postdrama» a la reivindicació i posada en servei de la variant. «És la manca de sensibilitat de l’administració de l’Estat cap a un poble, l’Aldea, que s’ha sacrificat durant molts anys convivint amb el dia a dia de la N-340 i la perillositat que això sempre ha comportat», afegeix Dani Andreu.

Una de les primeres actuacions que s’haurà de tirar endavant, més enllà del disseny final de l’avinguda, és l’arranjament d’aspectes com ara els col·lectors d’aigües pluvials, ja que la via s’inunda en diversos punts quan hi ha pluges fortes. També s’haurà d’arranjar el ferm de l’ara via urbana, ja que es troba en força mal estat.

Comentarios
Multimedia Diari