L'Ametlla consolida el Servei d’Urgències municipal, amb més persones ateses

Es tracta d'un servei pioner al territori, coordinat amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) de la Generalitat

13 enero 2020 10:40 | Actualizado a 15 enero 2020 11:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les dues principals novetats que ha incorporat el Servei d’urgències municipals (SUM) calero són una ambulància d’última generació i un nou vehicle de rescat, estrenat durant el 2019. A més, també es va ampliar l’equip incorporant una infermera més a principis de l’any passat.

«Aquests vehicles contribueixen a reforçar un servei municipal pioner a les Terres de l’Ebre que ja fa molt de temps que funciona al municipi, en coordinació amb el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) de la Generalitat», manifesta al Diari l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni.

El SUM es va posar en marxa l’any 2000 i actua com a servei d’assistència a les urgències i emergències del terme municipal, de transport sanitari urgent i d’atenció domiciliària en aquest municipi del Baix Ebre.

Les nombroses urbanitzacions de què disposa al llarg dels catorze quilòmetres de costa i nuclis disseminats, junt amb l’increment de població a l’estiu van ser els factors pels quals el consistori va decidir tirar endavant el servei.

De fet el creixement de les atencions es va registrar durant els mesos de major afluència turística. Això sí, la majoria de requeriments van seguir sent fets per particulars. Per això, el coordinador del SUM, Álvaro Gaseni, afirma que és un servei consolidat a la població.

«El mes de juny passat i els altres mesos d’estiu va haver-hi un gran augment de turistes al municipi i això és un ‘causa-efecte’, a més volum de visitants al municipi més nombre de persones ateses pel servei d’urgències», indica el coordinador Alvaro Gaseni.

Per patologies, la que més destaca en nombre d’intervencions són les de traumatologia, seguides per les vagals. La majoria de persones ateses, un 60 %, corresponen al segment de la tercera edat. Un 85 %, de tots els serveis es van fer en horari diürn.

Amb la incorporació d’una infermera, el Servei d’Urgències Municipals disposa d’un total de vuit persones. L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar va obrir una borsa de treball per poder contractar aquesta nova infermera. Segons Álvaro Gaseni, «ara tenim més facilitats a l’hora d’atendre qalsevol tipus de servei i anem més tranquils en l’àmbit laboral».

Vehicles d’urgències

El nou autòmobil de rescat estrenat durant el 2019 és un vehicle que dóna suport a la unitat assistencial i serveix per a poder arribar a les urgències de difícil accés en cas que sigui necessari.

Les dues ambulàncies de què disposa el Servei d’Urgències Municipal (SUM) són vehicles equipats com a UVI mòbil, amb el material necessari per fer una atenció sanitària avançada. Així, disposa de monitor i desfibril·lador semiautomàtic, respirador automàtic, material pediàtric, frigorífic per a medicació, aspiradors de secrecions i escalfador de sèrums. Cada vehicle medicalitzat ha tingut un cost aproximat de 70.000 euros, a càrrec de la corporació local.

L’alcalde de l’Ametlla de Mar,

Jordi Gaseni, ha destacat que el SUM és «un servei singular», que demostra «l’esforç per dotar el municipi d’uns serveis sanitaris de màxima qualitat». Gaseni ha insistit en la necessitat de mantenir aquest servei de proximitat que la població «valora molt positivament».

Com funciona el SUM

El Servei d’Urgències Municipal (SUM) és un cos d’emergències, finançat íntegrament per l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar. Existeix des de l’any 2000 i està format en l’actualitat per dues diplomades universitàries en infermeria i per sis tècnics en emergències sanitàries GM.

El SUM funciona 24 hores al dia, els 365 dies de l’any. L’activació d’aquest servei és travès del nostre telèfon 977 45 70 00 o Policia Local de l’Ametlla de Mar 977493949.

Tots els professionals que hi treballen, a part de la formació específica que tenen, amplien els seus coneixements cada any fent cursos relacionats amb la temàtica d’urgències i emergències per tal de millorar constantment i posar-se al dia en un mòn que evoluciona tant de pressa com és la medicina i les noves tècniques en emergències i urgències.

Col.laboració estretament amb la Policia Local i altres entitats per millorar els sistemes de comunicació, protecció i divulgació a tota la població.

Comentarios
Multimedia Diari