L'Ametlla de Mar: Una escola en alta mar

Projecte innovador. Un grup d’alumnes de secundària de Madrid realitza una estada sobre valors mediambientals en una goleta que acaba de tornar a l’Ametlla de Mar

09 julio 2019 13:50 | Actualizado a 17 julio 2019 12:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per cinquè any consecutiu, la Cooperativa Gredos San Diego de Madrid ha portat a terme el seu projecte Bitacora, una expedició lúdic-educativa que busca apropar els joves estudiants a la cultura marina i a la naturalesa de la manera més propera possible: a bord d’un vaixell. Els joves van sortir i tornar des de l’Ametlla de Mar, en un viatge de set dies realitzat la setmana passada a bord de la goleta Alania. L’expedició va arribar fins les illes Columbretes, Cabrera i Dragonera.

Els participants han sigut deu alumnes de 4t de l’ESO, Batxillerat i FP dels diferents centres d’aquesta cooperativa de Madrid. Per aconseguir la plaça a l’embarcació, un jurat va escollir els millors treballs multidisciplinars sobre la Mediterrània, enfocat aquest any en les dones oceanògrafes. Els joves han estat acompanyats de diversos professors experts en ecologia marina i educació ambiental. Els dos professors que han format part de l’expedició són Iván Aguado i Elena Ramírez.

«Com els alumnes no es coneixen entre ells, el que fem és passar dos dies de convivència en un refugi abans d’embarcar, un altre cap de setmana, i així ja passen temps junts i nosaltres ja els expliquem temes d’ecologia i biodiversitat», explica el professor Iván Aguado. «Ens va semblar molt interessant fer una activitat diferent amb els alumnes. Vivim en una península i estem envoltats per mar, però molta gent i molts joves, ni tan sols els de la costa, sap res sobre navegació», afegeix.

Així, els alumnes van rebre classes pràctiques d’ecologia marina, identificació de cetacis, geologia, història, navegació i interpretació de cartes nàutiques. Els nois també van realitzar registres de tots els albiraments realitzats (van creuar-se amb un grup de dofins i de catxalots) i notes d’interès que es posaran a disposició de diverses entitats d’interès científic i conservacionista.

A més de biologia i fauna i flora del Mediterrani, per suposat uns altres dels valors que han après aquests joves són també els mediambientals. De fet, la mateixa goleta Alania ha sigut el mitjà ideal per portar a terme el viatge, ja que es tracta d’una embarcació que ja treballa un projecte sostenible, amb una gestió de residus pròpia i l’ús de plaques solars.

El professor explica que viure una setmana a bord d’un vaixell és una experiència «intensa i inoblidable» per als joves. «A més que és molt difícil trobar un viatge semblant a aquest sent menors d’edat, ja que per a qualsevol voluntariat en un vaixell demanen tenir 18 anys». La vivència de l’experiència és sense dubte el darrer que oblidaran.

Aguado defensa que, si bé és cansat, per als professors no té res a veure acompanyar aquests alumnes en aquest projecte que realitzar una excursió «normal». «Són 10 alumnes i no 80, i els que participen estan molt motivats», afirma. En tornar de l’expedició de set dies, els joves també van realitzar una activitat de busseig amb l’empresa Plàncton de l’Ametlla de Mar.

Gredos San Diego és una Societat Cooperativa madrilenya de treballadors de l’ensenyament fundada l’any 1985 i en la qual tant els professors com el personal d’administració i serveis són socis cooperativistes.

Comentarios
Multimedia Diari